Austrijski Kleine Zeitung: "Moramo zaustaviti neonaciste koji se okupljaju na Bleiburgu"

Foto: Screenshot/Hina

U nedjeljnom izdanju austrijskog dnevnog lista Kleine Zeitung od 15. travnja glavna urednica ovog inače konzervativnog lista, Antonia Gössinger, objavila je iznimno oštar komentar o skupu kod Bleiburga na kojemu se pod krinkom vjerske komemoracije slavi ustaški režim. Taj ustaški dernek europski mediji već nekoliko godina opisuju kao “najveći neonacistički sup u Europi”, a okupljanje kod Bleiburga sve više iritira i ljude u Koruškoj, koji smatraju da im se tako narušava dobar imidž.

Glavna urednica Kleine Zeitunga tako piše da skup kod Bleiburga baca “tamnu sjenu” na Korušku, te podsjeća da se sve odvija u organizaciji udruge Počasni bleiburški vod i Katoličke crkve. “Komemoracija je uvijek zasjenjena time da brojni sudionici događaj koriste kako bi izrazili svoje fašističke stavove”, navodi Kleine Zeitung i podsjeća da nova koruška vlada i župan Peter Kaiser traže od policije da austrijski Zakon o zabrani nacističkih simbola primjenjuje i na ustaško znakovlje.
 
Podsjeća se da je prošle godine 21 organizacija civilnog društva tražila zabranu skupa, ali uzalud, jer njegovo održavanje omogućava činjenica da iza njega stoji hrvatska Katolička crkva, pa je okupljanje prijavljeno kao vjerski događaj. 
 
Glavna urednica i autorica kolumne bliska je konzervativnoj Narodnoj stranci (ÖVP)
 
“Krajnje je vrijeme da Koruška jasno stavi do znanja kako neće dozvoliti da se nanosi šteta imidžu naše pokrajine kroz neonacističke aktivnosti”, konstatira Kleine Zeitung.
 
Inače, zanimljivo je napomenuti kako je Kleine Zeitung, kao i Večernji list i 24 sata, u vlasništvu medijske grupe Styria, koja je blisko povezana s Katoličkom crkvom u Austriji. Vrijedi dodati i da je glavna urednica i autorica kolumne Antonio Gössinger politički bliska konzervativnoj Narodnoj stranci (ÖVP), te da je novinarsku karijeru započela u stranačkom listu.
 
Sve ovo sugerira da se protiv ustaškog derneka na Bleiburgu u Austriji stvara široka društvena koalicija, kojoj se priključuju i stranke i mediji desnog centra, a ne samo ljevičari kao dosad. U prilog tome ide i činjenica da je u Beču za 24. travnja najavljena press konferencija troje austrijskih eurozastupnika, koji će istupiti protiv skupa na Bleiburgu, a jedan od njih troje je eurozastupnik ÖVP-a Othmar Karas.

Pročitajte više