U rafineriji u Teksasu došlo do eksplozije i golemog požara

Screenshot: Youtube
 
EKSPLOZIJA je izazvala golemi požar u rafineriji naftne tvrtke Valero Energy Corp u Texas Cityju, Teksas, jučer poslijepodne, ali požar je brzo stavljen pod kontrolu, priopćile su hitne službe tog američkog grada. 
 
Požar u kojem je gorila nafta, prema dostupnim podacima, prošao je bez žrtava, a stavljen je pod kontrolu oko sat i pol nakon što je izbio, priopćila je hitna služba Texas Cityja. 
 
Eksplozija se, javlja Reuters, dogodila oko 17 sati po lokalnom vremenu na stanici za alkilaciju s kapacitetom od 12 tisuća barela na dan.
 
 
Nepoznat uzrok eksplozije i požara
 
Glasnogovornica Valera Lillian Riojas priopćila je da tvrtka surađuje s lokalnim, državnim i saveznim agencijama u odgovoru na požar, koji je zaustavio vatrogasni tim same rafinerije. U tome su im pomogli vatrogasni timovi iz susjedne rafinerije tvrtke Marathon Petroleum Corp i iz Texas Cityja.
 
“U ovom trenutku, Valero ima vrlo malo informacija o uzroku požara. Naša primarna briga je ona za sigurnost naših radnika”, rekla je Riojas.
 
Radnicima u ove dvije rafinerije na južnom kraju Texas Cityja poručeno je da se sklone na mjestu, ali takva naredba nije izdana za čitav grad. Eksplozija se čula i do 8 km daleko od rafinerije Valero i potresla je zgrade i do 1.6 km od nje, izvještavaju lokalni mediji. 
 
Texas City je inače poprište najsmrtonosnije industrijske eksplozije u povijesti SAD-a: 16. travnja 1947. brod koji je nosio više od 2 tisuće tona amonijevog nitrata odletio je u zrak, što je izazvalo eksplozije i na drugim brodovima i obližnjim spremištima nafte i ubilo ukupno 581 čovjeka.

Pročitajte više