Srpski ministar policije: Nećemo Šešelju dozvoliti skup u Hrtkovcima

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

MINISTAR unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da u Hrtkovcima neće biti odobreno nijedno okupljanje 6. svibnja.

"Više političkih organizacija najavilo je skupove. Neće biti dozvoljeno organiziranje bilo kakvih skupova u Hrtkovcima", rekao je Stefanović i dodao da mještani Hrtkovaca mogu biti mirni.

Srpska radikalna stranka najavila je da će 6. svibnja održati skup u Hrtkovcima, mjestu u Vojvodini gdje je predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj, prema pravomoćnoj presudi suda u Haagu, počinio ratni zločin.

Šešelj je, kad je najavljivao skup u Hrtkovcima, potvrdio da je skup prijavljen policiji i ocijenio kako "nema razloga za zabranu". No, to je protumačeno kao provokacija jer se skup trebao održati upravo na 26. obljetnicu mitinga na kojem je Šešelj izrekao govor nakon kojeg je krenulo iseljavanje vojvođanskih Hrvata, a zbog kojeg ga je osudio pravni sljednik haškog suda na deset godina zatvora.

Bli su najavljeni i protuskupovi

Protuskupove su potom najavili i LSV i DS, a dužnosnik DS Balša Božović poručio je kako će, odu li radikali i Šešelj u Hrtkovce, i DS "biti tamo" da zaštiti svoje sugrađane "ukoliko državni organi nemaju nikakvu namjeru stati na put osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i sankcionirati njegove najave da će svoje ratne zločine ponoviti".

"Bit ćemo primorani to uraditi sami i sami zaštititi ljude kojima Šešelj ponovno prijeti protjerivanjem i nasiljem", poručio je Božović u izjavi medijima.

Najavljujući protumiting LSV-a, predsjednik vojvođanskih socijaldemokrata Nenad Čanak ocijenio je da su Šešelj i SRS "sramota države", "sramota Europe" i "sramota opće prakse".

Stefanović komentirao i Šešeljevo navodno gaženje hrvatske zastave

Srpski ministar policije komentirao je incident sa Šešeljevim navodnnim gaženjem hrvatske zastave. Ponovio je ono što su Indexu rekli iz Skuštine Srbije, a to je da mjesto na kojem je Šešelj, kako sam tvrdi, gazio zastavu Hrvatske, nije pokriveno nadzornim kamerama.

Na pitanje o Šešeljevim navodima da se tijekom tog incidenta sukobio sa pet-šest pripadnika osiguranja, Stefanović je rekao da je tamo bio samo jedan pripadnik MUP-a i da nije bilo fizičkih obračuna.


 

Pročitajte više