SAD: Rusija i Sirija pokušavaju uništiti dokaze kemijskog napada

Screenshot: Al Jazeera

SJEDINJENE Američke Države objavile su jučer da imaju vjerodostojne informacije da Rusija i Sirija zajedno rade na tome da uspore ulazak inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja kako bi uklonili dokaze o korištenju kemijskog oružja u Dumi.

>> Napadnuti stručnjaci za kemijsko oružje, nisu stigli do Dume
 
"Imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju da Rusi surađuju sa sirijskim režimom kako bi onemogućili i usporili pristup inspektora Dumi. Rusi sa sirijskim režimom rade na tome da očiste lokacije napada i uklone inkriminirajuće dokaze o upotrebi kemijskog oružja", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Ona je dodala kako inspektori još nisu stigli u Dumu.
 
Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja stigli su u Damask još u subotu, 14. travnja, s ciljem da istraže je li se 7. travnja dogodio napad kemijskim oružjem u Dumi, gradu u blizini Damaska koji su držali pobunjenici. Pobunjenici su se predali neposrednog nakon napada u kojem je, prema izvještajima s terena, smrtno stradalo između 40 i 70 ljudi. 
 
Inspektori i dalje ne mogu ući u Dumu, sigurnosna izvidnica napadnuta na ulazu u grad
 
Iako su Sirija i Rusija pozvale inspektore u Dumu, još uvijek im nisu omogućili slobodan i siguran pristup mjestu napada. Nakon što su im pristup prvih nekoliko dana uskratili pod izlikom da nije siguran zbog vojne akcije SAD-a i saveznika - koja nije gađala ciljeve na tom području - u utorak su konačno trebali ući u Dumu. 
 
Međutim, to se opet nije dogodilo. Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Dumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano, zbog čega su se bili prisiljeni povući. "Ekipa se vratila u Damask", naveo je generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu u priopćenju.
 
Zapadne zemlje su za napad kemijskim oružjem optužile vladajući režim Bašara al-Asada, te su subotu ujutro SAD, Britanija i Francuska izvršili zračne udare na postrojenja kemijskog oružja u Siriji.

Pročitajte više