LJETO U TRAVNJU U Londonu najtopliji 19. travnja ikad, temperature više od prosjeka i kod nas, a tako će i ostati

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

PROTEKLIH dana u većem dijelu Europe čini se kao da smo u ljetnim mjesecima, iako je prije mjesec dana još bila zima.

Kako je objavio Crometeo, nad većim dijelom Europe nalazi se prostrano anticiklonalno polje koje osigurava stabilno, sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme. Jučerašnje temperature u mnogim krajevima zapadne i srednje Europe su gotovo dosegnule i vrućih 30 °C.



U nizozemskom Lelystadu čak 29.6


U gradu Lelystad u središnjoj Nizozemskoj danas je izmjerena temperatura od 29.6 °C. Zanimljiv je podatak da je u cijeloj 2017. godini, dakle uključujući i cijelo ljeto, samo u jednom danu izmjerena temperatura viša od jučerašnje. Bilo je to 27. svibnja 2017. kada je izmjerena temperatura od 31.1 °C.

U Njemačkoj je u Trier-Petrisbergu izmjereno 29.3 °C, a u Belgiji (29.2 °C). U gradu Troyes, na sjeveru Francuske, također je danas izmjerena temperatura od 29.2 °C.

Najtopliji 19. travnja ikad

U Londonu je na meteorološkoj postaji St James Park jučer izmjereno čak 29.1 °C. O kakvoj je temperaturnom ekstremu riječ govori podatak da je prosječna maksimalna travanjska temperatura u Londonu 15.7 °C.  U srpnju ona iznosi 23.6 °C.


Britanski Met Office  je na Twitteru objavio podatak da je današnji dan najtopliji travanjski dan u Velikoj Britaniji od 1949. godine. Apsolutni travanjski temperaturni maksimum u Velikoj Britaniji je 29.4 °C.

I sljedećih nekoliko dana se nad većim dijelom našeg kontinenta očekuje iznadprosječno toplo vrijeme. Temperature će biti i do 10 °C više od prosjeka za početak treće dekade travnja

I u Hrvatskoj vruće

I u našoj zemlji danas su izmjerene gotovo ljetne temperature zraka. U mnogim su se mjestima najviše dnevne temperature približile ili su i prešle toplih 25 °C. A takvi su dani u travnju rijetki. U nizinama kopnenih krajeva se prosječno u travnju zabilježi jedan do dva topla dana. Na Jadranu prosječan travanj prođe i bez toplog dana ili se zabilježi po jedan takav dan (Senj, Šibenik).

Po podacima DHMZ-a jučer je najtopliji bio Senj s 27.7 °C. Apsolutni maksimum za travanj je 29.5 °C (28. 4. 2012) godine. Na postaji Zadar Zemunik je izmjereno 27.3 °C, a u Kninu 27.2 °C.

U Zagrebu (Maksimir) je tek desetinka stupnja Celzija nedostajala do prvog toplog dana u godini. Jučer je naime izmjerena maksimalna temperatura od 24.9 °C.  U Osijeku je izmjereno 25.0 °C. Podsjetimo da je Osijek ovog travnja već zabilježio dva topla dana (26.6 °C, 9. travnja i 25.5 °C 12. travnja).

Ovako će biti sigurno još par dana

Prema DHMZ-u danas će biti sunčano, mjestimice uz malu naoblaku. Na kopnu vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati mjestimice umjerena bura, povremeno s jakim udarima, a na otvorenom moru poslijepodne i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 21 i 26 °C, uz obalu ponegdje i viša.

Sunčano i toplo očekuje se i sutra. Ujutro po kotlinama i uz rijeke ponegdje moguća sumaglica ili magla. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak, a još ujutro mjestimice umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 7 do 12, na Jadranu od 13 do 18, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 27 °C.

I idućih dana se na kopnu očekuje pretežno sunčano uz moguću kratkotrajnu maglu.

Ujutro po kotlinama moguća kratkotrajna magla. U ponedjeljak se očekuje mjestimice umjerena naoblaka, a u najsjevernijim predjelima mogući su lokalni pljuskovi. Vjetar slab, tek u ponedjeljak ponegdje u gorju umjeren jugozapadni. Jutra razmjerno svježa, a danju ugodno toplo.

Na Jadranu se idućih dana očekuje vedro ili malo oblačno. Bura još umjerena u subotu ujutro, a zatim vjetar uglavnom slab. Bit će toplo.

 

Pročitajte više