Analitičari Reutersa: Hoćemo li svjedočiti najvećem skoku zarada kompanija u posljednjih sedam godina?

Foto: Hina, EPA

NA WALL STREETU su u četvrtak cijene dionica pale, ponajviše u potrošačkom sektoru, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, dok se tehnološki sektor našao pod pritiskom zbog naznaka slabljenja potražnje za pametnim telefonima.

Dow Jones oslabio je 83 boda ili 0,34 posto, na 24.664 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 2.693 boda, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 7.238 bodova.

Najviše je jučer, 3,2 posto, potonuo S&P indeks potrošačkog sektora, nakon što je nekoliko kompanija objavilo slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvom tromjesečju.

Iz tog je razloga cijena dionice proizvođača cigareta Philipa Morrisa potonula više od 15 posto, dok je dionica Procter & Gamblea pala više od 3 posto.

Dobit veća od očekivane

Unatoč tim podbačajima, od 52 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih gotovo 79 posto izvijestilo je o većoj dobiti nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za više od 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 18,4 posto.

Ostvare li se procjene, bio bi to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.


Jučer se pod pritiskom našao i tehnološki sektor jer je Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova, među ostalima, i za Apple, upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

Cijena dionice Applea pala je 2,8 posto, a TSMC-a 5,7 posto.

S druge strane, zahvaljujući rastu prinosa na obveznice, jučer su se oporavile dionice u financijskom sektoru. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,5 posto.

No, rast prinosa, što najavljuje i rast kamata, loše je utjecao na građevinski sektor, pa je PHLX indeks tog sektora skliznuo 2,7 posto.

„Smjer tržišta dionica su u znatnoj mjeri odredila kretanja na tržištu obveznica. To se vidi po sektorima. Financijski je ojačao jer mu odgovara okruženje s višim kamatama, dok su se građevinski i defanzivni sektori našli pod pritiskom”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.328 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.391 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,19 posto, na 12.567 bodova.
 

Pročitajte više