Sabor sutra glasa o novom glavnom državnom odvjetniku

Foto: Hina

 
HRVATSKI sabor sutra će raspravljati o prijedlogu Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) kojim se uvodi obvezno članstvo za poljoprivrednike koji dobivaju potpore, nakon čega slijedi glasanje o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o novom glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću.
 
Vlada je predložila saboru da se za glavnog državnog odvjetnika imenuje Dražen Jelenić, zamjenik dosadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojem mandat istječe 24. travnja.
 
Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je danas podržao da se Jelenić imenuje za novog glavnog državnog odvjetnika. Većina oporbenih zastupnika najavila je da će prilikom glasanja biti suzdržana.
 
Raspravljat će o Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori
 
Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori utvrdilo bi se obvezno članstvo poljoprivrednika koji su korisnici potpora, a koju po barem jednoj osnovi ostvaruju iz državnog proračuna, Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi ili Europskog poljoprivrednog fonda.
 
Maksimalan iznos članarine neće smjeti prelaziti šest kuna mjesečno, što znači da godišnje može iznositi maksimalno 72 kune. Prema predviđenom broju potencijalnih članova, procjenjuje se da će godišnji prihod od članarina iznositi 7,5 milijuna kuna.
 
HPK je osnovan 2009., a članstvo je najprije bilo obvezno za sva poljoprivredna gospodarstva, fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Međutim, izmjenama Zakona o HPK 2012. ukinuto je obvezno i uvedeno dobrovoljno članstvo.

Pročitajte više