Podignuta optužnica protiv Vrdoljaka zbog prijetnje: "Zagorčat ću život tebi, djeci i obitelji"

Foto: Hina

OPĆINSKI kazneni sud u Zagrebu krajem ožujka potvrdio je optužnicu protiv Ivana Vrdoljaka, predsjednika Hrvatske narodne stranke, koalicijskog partnera u vladi RH, javlja Telegram. Vrdoljak je optužen da je prijetio Hrvoju Perhariću, članu Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Isti je medij na uvid dobio optužnicu koju je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon što je Perharić prijavio Vrdoljaka za prijetnju. U to vrijeme, a riječ je o studenome 2015. godine, Vrdoljak je još uvijek bio ministar gospodarstva. U istom razdoblju trajao je i sukob oko mjesta hrvatskog člana uprave u Nuklearnoj elektrani Krško kojom zajednički upravljaju hrvatski HEP i slovenska tvrtka Gen energija. Funkciju hrvatskog člana uprave obnašao je Perharić i tih dana u studenome 2015. intenzivno se razmišljalo o njegovoj smjeni.

No Slovenci su odbili Dragana Marčinka, kandidata HEP-a, jer nije ispunjavao zakonske uvjete. Vrdoljak se, prema navodima iz optužnice, 15. studenoga 2015. u večernjim satima čuo s Perharićem. U tom je razgovoru, navodno, tadašnji ministar inzistirao da Perharić podnese ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a.

Perharić nadalje tvrdi kako mu je Vrdoljak poručio da se više ne smije pojavljivati na poslu, a ako to ipak učini, ''prijavit će ga Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u''. Prema optužnici, Vrdoljak mu je pripomenuo i da će, ako se ne makne s funkcije u NEK-u, tražiti ispis svih njegovih telefonskih razgovora i pregled cjelokupne imovine te da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju. U optužnici stoji i navodni citat gospodina Vrdoljaka: ''Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji.'' Perharić je u prijavi kazao kako se nakon tih izjava ''preplašio za život i sigurnost svoje obitelji''.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ocijenilo je kako ima dovoljno dokaza da protiv Vrdoljaka podigne optužnicu zbog prijetnje, i to upućene ''odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom''. Naime, prijetnja je bila izravno povezana s Perharićevom funkcijom u NEK-u. Za taj kvalificirani oblik prijetnje Kazneni zakon predviđa šest mjeseci do pet godina zatvora.

U međuvremenu je optužnica potvrđena te se očekuje zakazivanje početka suđenja.

Pročitajte više