Deseci vojnih aviona i helikoptera letjeli iznad Jeruzalema za 70. obljetnicu neovisnosti

Foto: Hina/EPA

CJELODNEVNIM aeromitingom u više izraelskih gradova počelo je danas obilježavanje 70. obljetnice izraelske neovisnosti.
 
Deseci borbenih zrakoplova i helikoptera preletjeli su rezidenciju predsjednika Reuvena Rivlina u Jeruzalemu, a tijekom dana trebali bi proparati nebo nad stotinjak mjesta.
 
Proslava uključuje akrobatski aeromiting uz obalu gdje će se prikazati i moć izraelske mornarice.
 
U programu prvi put sudjeluju i strani vojni avioni
 
Prvi put će u programu sudjelovati borbeni zrakoplovi drugih država - Austrije, Velike Britanije, Kanade, Grčke, Italije i Poljske.
 

 
Većina Izraelaca će Dan neovisnosti proslaviti tradicionalno, uz roštilj.
 
Glavna svečanost održana je u srijedu na brdu Herzl u Jeruzalemu, gdje je premijer Benjamin Netanyahu hvalio moć izraelske vojske.
 
"Neovisnost znači da ste se spremni sami braniti... Pozdravljam vas!" rekao je Netanyahu okupljenim vojnicima.
 
 
Sreća za Židove i katastrofa za Palestince prije 70 godina
 
Izrael je osnovan 14. svibnja 1948., no Dan neovisnosti slavi prema hebrejskom kalendaru, odnosno 18. travnja prema zapadnjačkom računanju vremena.
 
David Ben Gurion, osnivač Izraela i njegov prvi premijer, pročitao je deklaraciju o neovisnosti 14. svibnja 1948. u Tel Avivu.
 
Sreća za Židove bila je katastrofa za Palestince. Oko 700.000 ih je ili pobjeglo ili je protjerano iz nove države. Do danas je taj broj narastao na više od pet milijuna izbjeglica i njihovih potomaka.
 
Oni i dalje ustraju u svom pravu na povratak na izraelski teritorij, što Izrael odlučno odbija smatrajući kako bi to značilo uništenje židovske države.
 
Broj Židova i Arapa koji žive na području povijesne Palestine između Sredozemlja i rijeke Jordana otprilike je jednak i iznosi oko 6,5 milijuna.
 
Okupacija traje više od 50 godina
 
Izrael Zapadnu obalu Jordana drži pod okupacijom više od 50 godina i danas ondje živi gotovo 600.000 židovskih doseljenika.
 
Višestruki pokušaji da se rasplete izraelsko-palestinski sukob dosad nisu dali rezultate. Problem kompliciraju i podjele među Palestincima. U posljednjem desetljeću Izrael je triput ratovao s radikalnim Hamasom koji kontrolira Pojas Gaze.
 
U izraelsko-arapskom sukobu živote je dosad izgubilo 23,5 tisuće izraelskih vojnika i civila. Šest bliskoistočnih ratova vodilo se od 1948., a dvije palestinske intifade, ustanci, odnijele su i tisuće palestinskih života.

Pročitajte više