Srpski teoretičar zavjera i Pernarov prijatelj dolazi u Zagreb

Screenshot: Sputnik Srbija

BORIS Malagurski, srpski redatelj, velikosrpski, proruski i antizapadni propagandist, dolazi danas u Zagreb na poziv Srpskog privrednog društva Privrednik uz podršku Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve.
 
 
Malagurski dolazi na promociju svog novog dokumentarnog filma” Kosovo – moment u civilizaciji”, koji je vlada Kosova osudila kao rasistički i velikosrpski, a skinut je i s programa filmskog festivala u Švedskoj. U tom dokumentarcu, naime, Malagurski uspoređuje borbu albanskih pobunjenika na Kosovu protiv režima Slobodana Miloševića s Islamskom državom, na sličan način kao što su Radovan Karadžić i sam Milošević tvrdili u vezi rata u Bosni i Hercegovini. 
 
Zvijezda ruskih medija, teoretičara zavjera i velikosrpskih nacionalista
 
Usto, Malagurski je u studenom, nakon osuđujuće presude srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću, stao u njegovu obranu: “Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu u Haagu. Sramota haaškog tribunala će trajati mnogo duže i nadživjet će taj politički sud koji daje sebi za pravo da osuđuje samo Srbe, a zločince poput Gotovine, Orića i Haradinaja pušta na slobodu. Pravda je odavno dobila smrtnu presudu u Haagu.”
 
Mladi srpski redatelj negirao je i genocid u Srebrenici za koji kaže da je samo sredstvo za, vjerovali ili ne, “provođenje neoliberalnog poretka” i dodao da je Oluja “brojniji i gnusniji i veći egzodus”. 
 
Osim što snima revizionističke dokumentarce, svoju propagandu u zadnje vrijeme širi i na srpskoj verziji ruskog državnog medija Sputnjik, koji se reklamira kao “provider alternativnih vijesti”. I alternativnih činjenica, mogli bismo dodati. Malagurski na njihovim stranicama ima svoj show, koncipiran u kvazi-satiričnom stilu po uzoru na Daily Show ili naš News Bar, ali s vrlo izravnom političkom porukom koja je redovito na liniji Moskve i Beograda. 
 
 
Rusija super, Zapad kriv za sve 
 
Tako u epizodi iz prošle godine pod naslovom “Republika Srpska sledeći Krim?” poistovjećuje legalni referendum o odcjepljenju Bosne i Hercegovine 1992. s najavljenim referendumom o odcjepljenju Republike Srpske koji bi bio nezakonit i protuustavan, te se usput pita zašto se to odcjepljenje ne bi moglo provesti “mirno, kao na Krimu”? Naravno, u Krimu se nije dogodilo odcjepljenje nego ruska aneksija, nije održana mirnim putem već pod ruskom vojnom okupacijom i međunarodna zajednica referendum kojim se opravdala ta aneksija uopće ne priznaje kao važeći, ali takve sitnice Malagurskom očito ne smetaju. 
 
Današnji Srpskog privrednog vijeća se prije ovog filma proslavio svojim šund dokumentarcima Težina lanaca 1 i 2, omiljenima među teoretičarima zavjera u cijeloj regiji. U njima zamagljuje agresiju i umanjuje odgovornost srpske strane u ratovima u bivšoj Jugoslaviji devedesetih te je svaljuje na dijaboličnu zavjeru zapadnih sila, MMF-a, NATO-a i sličnih dežurnih krivaca.
 
No Malagurski za Hrvatsku posebno zanimljiv po svojoj bliskosti sa saborskim zastupnikom Živog zida i najpopularnijim domaćim političarem na društvenim mrežama, Ivanom Pernarom. Malagurski je uvelike pomogao u popularizaciji Pernara u Hrvatskoj i regiji vješto produciranim predizbornim spotom pod naslovom “Ivan Pernar otkrio istinu o EU i NATO!” Taj video, u kojem se kadrovi Pernarova antizapadnog govora u saboru izmjenjuju s kadrovima navodnih američkih zločina, na Facebooku je pogledan više od pet milijuna puta.
 
Iako se Pernar od njega ogradio, tvrdeći da ga je Živi zid angažirao kao profesionalnog montažera, a ne zbog ideološke bliskosti, Malagurski je u jednoj objavi na Facebooku, uz zajedničku fotografiju napisao: “Moj drug Ivan Pernar i ja, ujedinjeni u borbi za pravedan ekonomski sistem i slobodan Balkan!” 

Pročitajte više