Splitski smetlari bacaju naš novac. Podijelili su stotine tisuća kuna hrpi urnebesnih udruga

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj/Čistoća Split

ČISTOĆA Split podijelit će 320 tisuća kuna donacija raznim splitskim udrugama.

Direktor gradske komunalne tvrtke donio je odluku o dodjeli donacija u 2018. godini te je objavio listu dobitnika na službenim stranicama Čistoće.

Naime, na javni natječaj za dodjelu sredstava mogli su se javiti projekti organizacija koje su registrirane kao udruge, zaklade, privatne ustanove, socijalne zadruge, pravne osobe vjerskih zajednica i slično.

Stotine tisuća kuna za pušače cigara, moto klubove i veterane

Jednostavnije, javna tvrtka koja se bavi čišćenjem smeća dijeli novac poreznih obveznika udrugama kao što je Klub pušača cigara Mareva, Moto klub 4. gardijska brigada ili Studentski katolički centar. Uz to, kao što se može vidjeti na listi dobitnika donacija, neke udruge i dodijeljeni im iznosi ponavljaju se nekoliko puta. Također, područja u kojima su smještene pojedine udruge, u najmanju ruku su upitna. Primjerice, veteranske udruge su utrpane u područje kulture i umjetnosti.

320 tisuća doniranih kuna raspoređeno je u pet područja: zaštita okoliša (donacije u ukupnom iznosu od maksimalno 60 tisuća kuna), humanitarni projekti i zaštita ljudskih prava (donacije u ukupnom iznosu od maksimalno 60 tisuća kuna), obrazovanje, znanost i odgoj (donacije u ukupnom iznosu od maksimalno 60 tisuća kuna), sport (donacije u ukupnom iznosu od maksimalno 80 tisuća kuna) te kultura, kulturna baština i umjetnost (donacije u ukupnom iznosu od maksimalno 60 tisuća kuna).

Trgovačko društvo Čistoća d.o.o. Split obavlja komunalnu djelatnost održavanja čistoće i odlaganja komunalnog otpada na području gradova Split, Solin, Kaštela te općine Podstrana, Klis i Dugopolje. Bar tako piše na njihovoj službenoj stranici.

Ponovimo ovo još jednom, tvrtka koja se bavi smećem dijeli stotine tisuća kuna poreznih obveznika malonogometnim klubovima, ženskim klapama i HVIDR-i.

Na listi rezultata dobitnika Čistoćinih donacija može se vidjeti cijeli spektar različitih udruga, klubova i organizacija.

Humanitarni projekti i zaštita ljudskih prava

Primjerice, pod rubrikom Humanitarni projekti i zaštita ljudskih prava možemo vidjeti već navedenu HVIDR-u koja je dobila 3 tisuće kuna, pa zatim Hrvatske ratne veterane Kaštela, koji su dobili 2 tisuće. Pod Humanitarnim projektima i zaštitom ljudskih prava nalaze se i Triatlon klub Split s 2 tisuće kuna, kao i Udruga navijača Hajduka sudionika Domovinskog rata s 3 tisuće kuna. Čistoća je bila darežljiva i prema Gradskom ogranku Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Grada Splita. Njima je, također pod rubrikom Humanitarnih projekata, udijelila 3 tisuće kuna, dok je Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH podružnica Splitsko-dalmatinske županije dala dvije tisuće. Tu je i Moto klub 4. gardijska brigada s 3 tisuće kuna, te Oratorij sv. Filipa Neria s dvije tisuće, kao i Udruga ratnika Domovinskog rata "Ante Bužančić" s tri tisuće kuna. Istu cifru, tri tisuće kuna, u rubrici Humanitarni projekti i zaštita ljudskih prava dobilo je Hrvatsko društvo logoraša srpskih konventracijskih logora SDŽ.



Kultura, kulturna baština i umjetnost

Međutim, Čistoća je dodijelila još dvije tisuće kuna istom tom Hrvatskom društvu logoraša srpskih konventracijskih logora SDŽ, ali pod rubrikom Kultura, kulturna baština i umjetnost. U tu rubriku spada i Zajednica udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Split, s dvije tisuće kuna. Pod Kulturu, kulturnu baštinu i umjetnost spadaju još i Hrvatski časnički zbor grada Splita (2 tisuće), Udruga veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV (3 tisuće), Udruga veterana Domovinskog rata 114. br. HV (3 tisuće) te Udruga veterana i prijatelja 141. brigade Hrvatske vojske (2 tisuće).

Nemojmo zaboraviti i Klub pušača cigara Mareva koji je dobio 3 tisuće kuna, u istoj rubrici.



Obrazovanje, znanost i odgoj

U Kulturu, kulturnu baštinu i umjetnost pripada i udruga Tulipani, koja je dobila 2 tisuće kuna. Ista udruga Tulipani nalazi se i u rubrici Obrazovanje, znanost i odgoj. Tu su dobili još tri tisuće kuna. U Obrazovanju, znanosti i odgoju opet se nalazi Hrvatsko društvo logoraša srpskih konventracijskih logora SDŽ. Ovdje su dobili još 4 tisuće. Također, u istoj rubrici dvaput je navedena i Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice, koja je dobila 3, odnosno 2 tisuće kuna. Ne zaboravimo i Udrugu veterana Domovinskog rata Brodosplit koja prima 3 tisuće kuna, također u rubrici Obrazovanje, znanost i odgoj.



Sport

Rubrika Sport sadrži Udrugu veterana 40. inženjerske bojne Hrvatske vojske (2 tisuće kuna), Udrugu IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga Split (4 tisuće kuna). I u Sportu imamo ponavljače iz drugih rubrika.

Tako je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH podružnica Splitsko-dalmatinske županije, kao i u rubrici Humanitarni projekti i zaštita ljudskih prava, dobila još 2 tisuće kuna. Jednako kao i Udruga ratnika Domovinskog rata "Ante Bužančić", koja je sad dobila dodatne 2 tisuće. Udruga veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV, osim u Kulturi, kulturnoj baštini i umjetnosti, osvaja donaciju od 2 tisuće kuna i u Sportu. Udruga veterana i prijatelja 141. brigade Hrvatske vojske, osim sudjelovanja u Kulturi, dobiva donaciju od tisuću kuna za svoj obol u Sportu.



Zaštita okoliša

Što se tiče Zaštite okoliša, Udruga veterana hrvatske ratne mornarice dobila je 2 tisuće kuna. Dakle tisuću manje nego što joj je već dodijeljeno u rubrici Kultura , kulturna baština i umjetnost. Ragbi klub Nada Split zaprimio je 2 tisuće za zaštitu okoliša, dok je Studentski katolički centar Split dobio 3 tisuće kuna u rubrici Zaštita okoliša.



"Interes za opće dobro"

Poslali smo upit Čistoći. Zanimalo nas je zašto uopće komunalna tvrtka koja se bavi odvozom smeća dijeli donacije. Također, kratko i jasno smo ih upitali po kojem kriteriju biraju kome će podijeliti novac poreznih obveznika te kojim iznosom raspolažu u ovoj godini.

"Trgovačko Društvo Čistoća d.o.o. Split ostvaruje svoje poslovanje temeljem zakonskih pretpostavki i društveno odgovornog, socijalnog i humanog Društva.

Sukladno tome naše Trgovačko Društvo, kao i druga trgovačka društva u vlasništvu Grada Splita predviđaju određena sredstva za dodjelu donacija.

Skupština Trgovačkog Društva Čistoća d.o.o. donosi Godišnji Plan poslovanja, koji sadrži i stavku troškova pod nazivom „donacije-pomoći date drugima“.

Temeljem Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro (NN 26/2015) raspisan je i objavljen javni natječaj s kriterijima, načinom vrednovanja i iznosima.

Sve navedeno je javno i transparentno objavljeno na WEB stranicama Čistoće d.o.o. Split - što i sami možete pogledati (Napomena: U 2018. godini ukupni iznos za 5 (pet) područja donacija iznosi 320.000,00 kuna)", glasio je odgovor Čistoće Indexu.

Pročitajte više