Koruški župan o ustaškom derneku na Bleiburgu: "Policija mora strogo progoniti ekstremiste"

Foto: Wikipedia/Zarko Basic/PIXSELL

U AUSTRIJI se sve više zahuktava otpor prema tradicionalnom svibanjskoj derneku kod Bleiburga, koji se nominalno održava kao vjerska komemoracija za ubijene od strane Titovih partizana po završetku Drugog svjetskog rata.

>> AUSTRIJSKI EUROZASTUPNICI "Bleiburg je fašistička manifestacija, tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije"
 
Nakon što je pokrenuta posebna internetska stranica protiv komemoracija i nakon najave press konferencije austrijskih eurozastupnika koji će istupiti protiv ove, kako se navodi u najavi, “fašističke manifestacije koja šteti ugledu Austrije”, Index se za komentar obratio i lokalnim vlastima u Koruškoj. 
 
Konkretno, pitali smo koruškog župana Petera Kaisera (SPÖ) koji je njegov stav u vezi skupa na livadi pored Bleiburga, koja se u Austriji naziva Loibacher Feld.
 
“Osamdeset godina nakon pada Austrije nakon njene aneksije od strane njemačkih nacista, nova vlada Koruške predstavlja politički centar i konzekventno se suprotstavlja svakoj vrsti političkog ekstremizma. To uključuje i ekstremno desničarske skupove koji se godišnje održavaju kao “vjerske procesije” na Loibacher Feldu”, rekao je za Index koruški župan Kaiser.


 
Zabrana je u nadležnosti državnog ministarstva unutarnjih poslova
 
“Regionalna vlada Koruške se distancira od tog događaja i osuđuje sve fašističke izjave koje se tamo izriču. Nažalost, legalno nismo u mogućnosti spriječiti održavanje događaja jer je to po važećim austrijskim zakonima u nadležnosti državnog ministarstva unutarnjih poslova. Smatramo da je iznimno važno da oni osiguraju provođenje svih zakona, naročito Zakona o zabrani nacističkih simbola iz 1947., te da se svako kršenje strogo progoni”, naglasio je Kaiser.
 
Socijaldemokrat Peter Kaiser izabran je za koruškog župana 2013., a prošle godine je na izborima još jednom pobijedio te ponovno izabran za prvog čovjeka Koruške. On je i tijekom svojeg inauguracijskog govora spomenuo skup kod Bleiburga, opisavši ga kao “okupljanje desničarskih ekstremista”.
 
Europski mediji pak već nekoliko godina pišu da je ono što se u svibnju događa kod Bleiburga “najveći neonacistički skup u Europi”, a to očito sve više smeta ljudima u Austriji. Niz se organizacija oglasio protiv ustaškog derneka kod Bleiburga, među njima i Židovska općina Beč, a sada je jasno da taj skup nema ni podršku lokalnih vlasti u Koruškoj.

Pročitajte više