SDP traži reviziju Vatikanskih ugovora. Što mislite o tome?

Foto: FaH

SDP će tražiti reviziju Vatikanskih ugovora, potvrdio je to u razgovoru za Index Rajko Ostojić, član predsjedništva stranke.

Klub zastupnika SDP-a priprema interpelaciju kojom će od vlade Andreja Plenkovića zatražiti izmjene postojećih Vatikanskih ugovora, a kako očekuju da će oni to odbaciti, SDP želi pokrenuti savjetodavni referendum.

Ostojić: Revizija Vatikanskih je dobra za državu i narod


"To je prvenstveno briga o državi i narodu. Država se mijenja, svijet se mijenja, čak se i Crkva mijenja, vrijeme je da promijenimo Vatikanske ugovore. Nevjerojatno je da Crkva dobiva donacije koje se mjere u stotinama milijuna kuna, a da mi u doba transparentnosti i fiskalizacije nemamo trag novca.

To je na tragu Istanbulske konvencije ali i zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji sam pripremio 2012. i doživio nevjerojatne kritike crkve. Prozivali su me da sam donio zakon koji legalizira ubijanje djece, a sada je ministru Kujundžiću dobar taj zakon", rekao je za Index.

Kako su SDP-ovcima objasnili ustavni stručnjaci, "pravi" referendum nije moguć, srušio bi ga Ustavni sud, zato moraju tražiti savjetodavni referendum. Vatikanske ugovore potpisale su dvije države, samo bi sabor mogao tražiti izmjene i oko izmjena je potrebno postići konsenzus.


Savjetodavni referendum jer ne može "pravi" referendum


Savjetodavnim referendum SDP traži podršku za koju vjeruje da će je dobiti od stranaka centra i ljevice. "I mnogi vjernici mogli bi podržati referendum, jer se i Crkva mijenja. Referendum bi nam pomogao i oko pitanja vjeronauka u školama. I oko kulture i znanosti, jer sve što se događa je prevršilo mjeru"; rekao je.

Na pitanje hoće li tražiti potpuno ukidanje financiranja, ili djelomično smanjivanje davanja, Ostojić kaže da se još prijedlogu raspravlja.

"Mi smo sekularna država"

"Mi smo sekularna država, oko toga nema dvojbe, revizija Vatikanskih je u vrhu SDP-ovih prioriteta", zaključio je. Upitali smo ga kada će zatražiti interpelaciju, kazao je da bi se to trebalo dogoditi uskoro.

Uspiju li organizirati referendum o Vatikanskim ugovorima, bio bi to dosad neviđen oblik političke borbe ove socijaldemokratske stranke i veliki korak SDP-a prema sekularizaciji društva na koji se nije odlučio bivši predsjednik stranke Zoran Milanović. Podsjetimo, u vrijeme kad je bio premijer, Milanović je tvrdio da se "ugovori moraju poštovati". 

Zahvaljujući Vatikanskim ugovorima, koje je potpisao Jure Radić u vrijeme HDZ-ove vlade Zlatka Mateše, Crkvi se u posljednje tri godine isplatilo najmanje dvije milijarde kuna.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 

 

 

Pročitajte više