Više od tri tisuće pripravnika popunit će rupe u javnim službama, kaže ministar rada

Foto: Slavko Midzor/24sata

VLADA je odlukom sa sjednice u četvrtak od zabrane zapošljavanja u javnim službama izuzela zapošljavanje pripravnika u reguliranim djelatnostima u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi, a procjenjuje se da će se ove godine zaposliti nešto više do tri tisuće pripravnika, odnosno deset posto od broja osoba uključenih u pripravništvo u realnom i javnom sektoru.


Vlada je, naime, na sjednici krajem prošle godine donijela Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja za razdoblje od 2018. do 2020., a jedna od mjera je i potpora za prvo zapošljavanje, odnosno pripravništvo koje se počevši od ove godine može dodijeliti, osim poslodavcima iz realnog sektora, i javnim službama iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture.

Za provedbu pripravništva u realnom sektoru i u javnim službama osigurano je nešto više od 829 milijuna kuna iz državnog proračuna, te 385,5 milijuna kuna iz EU fondova, a planirano je obuhvatiti ukupno 30.430 osoba.

Pavić: Zapošljavanjem pripravnika ne 'bildamo' administraciju

Banski dvori procjenjuju da će, temeljem dopune odluke o zabrani zapošljavanja u javnim službama, deset posto od ukupnog broja osoba uključenih u pripravništvo, odnosno njih 3.043 biti primljeno u javne službe.

"Time ne 'bildamo' administraciju, nego zapošljavamo one koji nam trebaju", istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te dodao kako se ovime omogućava zapošljavanje pripravnika u reguliranim profesijama u kojima se ne može zaposliti samostalnim radom, bez licence ili stručnog ispita.

Pavić navodi da Hrvatska ima rekordni porast u stopi zapošljavanja te je u prošloj godini imala treći najveći rast stope zapošljavanja u EU-u od 3,8 posto, odnosno u zadnjem kvartalu bilo je 60 tisuća više zaposlenih nego godinu ranije.

"Broj nezaposlenih do ljeta pada ispod 150 tisuća"

Pohvalio se i rapidnim padom stope nezaposlenosti, navevši kako je na današnji dan nezaposlenih nešto više od 166 tisuća, a očekuje da će taj broj do ljeta pasti ispod 150 tisuća.

Prepolovljena je i stopa nezaposlenosti mladih i danas je oko 20 posto, dodaje ministar kojega veseli i pad broja zahtjeva za stručno zapošljavanje u javnom sektoru za 40 posto, te rast broja potpora za zapošljavanje u privatnom sektoru gdje država financira 50 posto plaće. "Imamo više nego duplo zahtjeva za samozapošljavanje, što je izuzetan pomak naprijed", istaknuo je.

Pročitajte više