Kultni dućan nakon 50 godina uklonjen je sa splitske Pjace, novi vlasnik prostora je crkveni domar

Foto: Index

PRODAVAONICA Croatia Recordsa jučer je zatvorila svoja vrata na splitskoj Pjaci. Nakon više od pola stoljeća kultna trgovina ploča odselila je na novu lokaciju u Bulićevu 1. Novi vlasnik prostora na Pjaci je Ivo Crnogorac, sakristan splitske katedrale. Mijenjao se s Ministarstvom državne imovine, ustupio im je svoj poslovni prostor kraj katedrale. 

Ministarstvo državne imovine: Crnogorac ima ulaz u Dioklecijanove terme

Evo kako su nam u Ministarstvu državne imovine pojasnili ovu operaciju. 

"U prosincu 2017. godine pokrenuli smo postupak zamjene poslovnih prostora u Splitu imajući u vidu gospodarski interes Republike Hrvatske. Poslovni prostor na adresi Narodni trg 13 zamijenjen je za nekretninu u vlasništvu Ive Crnogorca. Nekretnine u samoj gradskoj jezgri podudarne su veličine, oko 27 metara četvornih te podudarne procijenjene vrijednosti. 

Skrećemo pozornost na činjenicu da se poslovni prostor u vlasništvu Ive Crnogorca nalazi neposredno iznad, prije desetak godina pronađenog arheološkog nalazišta. Taj prostor predstavlja ulaz i jedini mogući nadzemni pristup nalazištu Istočnih termi Dioklecijanove palače. Posrijedi je kompleks iz doba kasne antike koji pridonosi kulturnoj baštini Grada Splita, a time i Republike Hrvatske u cijelosti. 

Nakana je da se Istočne terme kao kulturno dobro upregnu u turističku ponudu, ponajprije lokalne zajednice s predvidljivim višedimenzionalnim učinkom na gospodarstvo u cijelosti. U svjetlu nacionalnog gospodarskog interesa, Ministarstvo državne imovine svoju je odluku o zamjeni nekretnina donijelo na temelju prethodnih očitovanja Ministarstva kulture, Ministarstva financija i Općinskog državnog odvjetništva u Splitu", naveli su u Ministarstvu državne imovine. 

Pjaca se pretvorila u ugostiteljski sadržaj

S obzirom na to da je zamjena napravljena uoči sezone, nema nikakve dvojbe da će prostor koji je od države dobio Crnogorac doživjeti prenamjenu u ugostiteljski sadržaj, kao i uostalom većina poslovnih prostora na Pjaci. Nekada su Splićani na Narodnom trgu imali tri knjižare, danas im je ostala tek jedna. Kada su lani zatvorene knjižare, digla se velika buna, a za njihov povratak založio se i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Zatvaranje trgovine ploča u kojoj su generacije Splićana desetljećima gradile svoj glazbeni ukus prošlo je, pak, bez komentara vrha gradske uprave. Upravo je Opara u kampanji, a i kasnije, isticao kako se zalaže da u centru Splita ostanu i sadržaji za domicilno stanovništvo, a ne da se sve pretvori u objekte za turiste. 

Pročitajte više