Na današnji dan prije 75 godina poljski Židovi krenuli su u očajničku bitku protiv nacista

Foto: EPA

U PODNE u Varšavi će se oglasiti sirene, a prolaznici će nositi tisuće narcisa od papira u znak sjećanja na dan kad su prije 75 godina Židovi krenuli u očajničku bitku protiv njemačkih nacista u getu okupiranog glavnog poljskog grada.

Devetnaestog travnja 1943. nekoliko stotina židovskih boraca napalo je naciste, radije pogibajući s oružjem u ruci nego da krenu putem plinskih komora logora Treblinke kamo je njemački okupator poslao više od 300.000 Židova iz Varšave zatočenih u getu u neljudskim uvjetima.

Šef države koji će posjetiti tijekom jutra veliko židovsko groblje prisustvovat će službenoj ceremoniji pred spomenikom herojima iz geta.

"Stablo suza"

Usporedno s tom ceremonijom, u nekadašnjoj židovskoj četvrti Varšave nekoliko antifašističkih organizacije priprema vlastitu manifestaciju da pokažu kako se protive "političkom prisvajanju obljetničkih svečanosti".

Njihove pristaše marširat će do memorijalnog centra Umschlagplatz, mjesta polaska vlakova prema plinskim komorama u logoru Treblinka.

Tijekom popodneva zaklada Shalom predvidjela je inauguraciju "stabla suza", vrbe čije lišće simbolizira suze židovskih majki koje su se morale odvojiti od svoje djece kako bi ih spasile u vremenima holokausta.

No, najvidljiviji simbol za stanovnike Varšave bit će narcisi na odjeći, što je nova tradicija koja jača iz godine u godinu.

"Približno 2000 dobrovoljaca dijeli ove godine narcise od papira u Varšavi, gotovo dvaput više nego prošle godine", izjavila je Maria Mosakowska, koordinatorica te akcije u Muzeju poljskih Židova Polin koji je pokrenuo projekt prije pet godina. Više od 120.000 cvjetova trebalo bi biti podijeljeno u glavnom gradu Poljske.

Narcis kao simbol

Više od tisuću kulturnih institucija, biblioteka i škola u čitavoj Poljskoj pridružile su se tom projektu.

"Izabrali smo narcis kao simbol te akcije jer je nekoliko godina na obljetnicu ustanka u getu Marek Edelman (jedan od legendarnih vođa ustanka, preminuo 2009.) redovito primao buket tog cvijeća od anonimne osobe, a potom ga polagao na spomenik herojima geta", objašnjava Mosakowska.

Po boji i obliku, narcisi podsjećaju na žutu zvijezdu koju su Nijemci nametnuli kao obaveznu za Židove tijekom rata.

Pročitajte više