ANKETA Je li Jandroković dobro postupio?

Foto: Srdjan Ilić/ Pixsell

NAKON incidenta koji je u Skupštini Srbije izazvao ratni zločinac Vojislav Šešelj, hrvatsko izaslanstvo prekinulo je posjet Beogradu.

>> INCIDENT U BEOGRADU Jandroković zbog Šešeljevog divljanja prekida posjet Srbiji

Podsjetimo, osuđeni srpski ratni zločinac Vojislav Šešelj je danas u zgradi Skupštine Srbije psovao hrvatsku delegaciju na čelu s Gordanom Jandrokovićem i gazio hrvatsku zastavu.

"Kad su završili s gaženjem zastave, ušli su u predvorje parlamenta gdje se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: 'Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, jebem vam majku ustašku svima!', a zatim je produžio u parlamentarnu salu obavljati svoje redovne zastupničke dužnosti", opisan je ovaj događaj u priopćenju Srpske radikalne stranke. Da se događaj zbilja i dogodio, Indexu je potvrdila Anka Mrak Taritaš.

Nakon incidenta naša delegacija otkazala je susret sa srpskom ministricom vanjskih poslova Jadrankom Joksimović i povukla se u zgradu hrvatskog veleposlanstva u Beogradu. Uskoro su i napustili Srbiju.

Jandroković večeras objasnio svoj postupak. Je li dobro postupio?

"S obzirom da je na gnjusan način uništen simbol hrvatske države, odlučili smo prekinuti posjet. To je trenutak kad ne smijete odlučiti drugačije. Dignitet Hrvatske mora biti na prvom mjestu", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare održanoj u vladu nešto poslije 19 sati.

>> VIDEO Jandroković: Otišli smo jer je dostojanstvo Hrvatske na prvom mjestu

Iz Srbije su osudili ovaj događaj, ali nitko se nije ispričao.


Činjenica da je Šešelj u Skupštini psovao hrvatsku delegaciju i nesmetano gazio po hrvatskoj zastavi neopisiva je sramota za službeni Beograd, koja razotkriva da je cijela priča o srpskom gostoprimstvu tek neuvjerljiva fama.

Šešelja se trebalo znati kontrolirati, sve to se jednostavno nije smjelo dogoditi niti tako odigrati, a činjenica da jest golema je sramota za Srbiju, koja je ono što je predsjednica Skupštine Maja Gojković opisala kao ''povijesni susret'' pretvorila u nešto incidentno, a domaćine razotkrilo kao zabrinjavajuće deficitarne u svojoj sposobnosti dostojanstvenog primanja visokih gostiju izvana.

No je li ispad jednog osuđenog ratnog zločinca koji je slične stvari radio i ranije dovoljno dobar razlog za prekinuti susret i otputovati nazad za Hrvatsku? Jandroković je, kako je kazao, želio zaštititi hrvatski dignitet. No, s druge strane, njegov potez je vjerojatno točno ono što je Šešelj želio postići.

Je li Jandroković trebao napustiti Beograd?

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više