Masovan pomor riječnih galebova u Sloveniji, ptice su u letu strmoglavce padale u vodu

Foto: ptice.si
 
JOŠ uvijek nije poznat uzrok masovne pogibije više stotina riječnih galebova do koje je došlo prije desetak dana na umjetnom jezeru u blizini Ptuja u Sloveniji, no dosadašnja ispitivanja isključila su mogućnost ptičje gripe.
 
Opsežna kemijska analiza koju je odredila slovenska veterinarska uprava zaključila je da su ptice vjerojatno otrovane. Vivisekcijom i analizom organa, ali ni kemijskom analizom na otrove koji se koriste u poljoprivredi, uzrok uginuća još nije utvrđen.
 
Ispitivani su uzorci jetara i probavnih organa uginulih galebova, ali konačan odgovor o uzroku pogibije nije ustanovljen, a prisutnost  tembotriona koji je nađen u tkivu isključena je kao mogući uzročnik trovanja. Kemijska analiza se inače koncentrirala na pesticide koji se trenutno koriste u poljoprivredi ili su se koristili ranije.
 
"S obzirom na rezultate analize i konačne zaključke kojima nisu otkriveni uzroci uginuća, o daljnjim ćemo se koracima konzultirati s domaćim i stranim ekspertima s područja ekologije, veterine i poljoprivrede", objavila je slovenska veterinarska uprava.
 
Kolonija riječnih galebova će se teško oporaviti od pomora
 
Društva za zaštitu ptica upozoravaju da je velika kolonija riječnih galebova oko Ptuja pretrpjela teške gubitke od kojih će se teško oporaviti i zahtijevaju da se slučaj dovede do kraja i utvrde uzročnici tajanstvene bolesti ili trovanja, kako do toga u budućnosti više ne bi dolazilo.
 
Navode da se vjerojatno radilo o nekom jakom otrovu koji je još prisutan u prirodi, s obzirom na to da su ptice u letu jednostavno strmoglavce padale u vodu. 
 

Pročitajte više