Parlament BiH će raspravljati o Izetbegovićevim ratnohuškačkim izjavama u Ahmićima

Foto: Hina, 123rf

ZASTUPNIČKI dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi zastupnici trebali raspravljati samo o jednoj točki dnevnog reda, o, kako je rečeno, "ratnohuškačkim izjavama" predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

>> Izetbegović prijeti u Ahmićima: Pravimo haubice i puške, neka razmisle prije nego nas dirnu
 
Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako je odlučio sazvati tu sjednicu na zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, a iz kluba Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) odmah su poručili kako na sjednicu uopće neće doći ocijenivši kako je riječ o "primitivnoj i politikantskoj" zloporabi državnog parlamenta.
 
Na Izetbegovića se obrušili članovi Dodikove stranke
 
Iz Dodikovog SNSD-a na Izetbegovića su se obrušili nakon što je u ponedjeljak na obilježavanju obljetnice masakra bad Bošnjacima u Ahmićima pohvalno govorio o jačanju vojne industrije u Federaciji BiH.
 
Izetbegović je tada kazao kako će vojna industrija nastaviti širiti proizvodnju namijenjenu izvozu, a dodao je kako oružje i vojna oprema koji se proizvode u BiH mogu biti važni za eventualnu obranu zemlje.
 
"Radit ćemo za ta tržišta ali i za ne daj Bože", kazao je Izetbegović dodajući kako se više nikada ne smije dopustiti da Bošnjaci nespremno dočekaju one koji bi ih pokušali ugroziti.
 
Izjave uznemirile javnost i građane BiH
 
"Te izjave, uključujući izjavu predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tome entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebice Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako u cijeloj regiji", SNSD-ovo je obrazloženje zahtjeva za izvanrednom raspravom u parlamentu BiH.
 
Zatražili su i da se na sjednicu pozove Izetbegović kako bi pred zastupnicima obrazložio što je točno mislio kada je govorio u Ahmićima.
 
SDA-ov dopredsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović kazao je kako je ovo neviđena zloporaba parlamenta u politikantske svrhe dodajući kako je zapravo Dodik, a ne Izetbegović taj koji neprekidno daje izjave kojima dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.
 
"Kada bismo mi na to reagirali, svaki dan bismo ovdje imali izvanredne sjednice", kazao je Džaferović novinarima.

Pročitajte više