AUSTRIJSKI EUROZASTUPNICI "Bleiburg je fašistička manifestacija, tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije"

Foto: Index

ČINI se da će uobičajeni ustaški dernek koji se svake godine u svibnju održava kod austrijskog gradića Bleiburga ove godine biti održan uz sve veće i sve glasnije prosvjede austrijske javnosti.

Nakon što je jedna udruga pokrenula online kampanju protiv komemoracije na Bleiburgu, koju europski mediji u opisuju kao “najveći neonacistički skup u Europi”, protiv ustaškog derneka je odlučilo istupiti i troje austrijskih europarlamentaraca.

Eurozastupnici desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP), Othmar Karas, socijaldemokrat Josef Weidenholzer i liberalka Angelika Mlinar su za 24. travnja najavili press konferenciju u Kući Europe u centru Beča na kojoj će govoriti o tome kako se “na austrijskom teritoriju održava najveći fašistički skup u Europi”.

 
 
Okupljanje hrvatskih ustaša i neonacista pod krinkom vjerske komemoracije
 
U najavi za press konferenciju se navodi kako Austrija “svake godine u svibnju postaje mjesto fašističkog hodočašća na Loibacher Feldu”, te da se i više od “dvadeset tisuća hrvatskih fašista i neonacista sakuplja pod krinkom vjerske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”. Naglašava se da je ove godine tužna obljetnica Hitlerovog Anschlussa Austrije u nacističke Njemačku, te da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja “nanosi štetu ugledu Austrije”. 
 
Troje austrijskih eurozastupnika s desnice, liberalnog centra i socijaldemokratske ljevice se pridružuju zahtjevima Židovske općine, te Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW) da se ustaškom derneku kod Bleiburga treba odlučno suprotstaviti. Oni tu navodnu komemoraciju opisuju u najavi svoje press konferencije kao “fašističku manifestaciju”.
 
Hrvatski sabor je pokrovitelj događaja koji u Austriji opisuju kao "fašističku manifestaciju"
 
Bit će zanimljivo čuti što će na pressici reći Karas, Weidenholzer i Mlinar, s obzirom na to da je i sama najava njihovog istupa prilično eksplozivna i jasna u oštroj osudi skupa na Bleiburgu, koji se pritom održava pod pokroviteljstvom sabora RH. 
 
Hrvatski sabor dakle institucionalno podržava događaj koji austrijski eurozastupnici i tamošnja židovska općina opisuju kao “fašističku manifestaciju” i “najveći neonacistički skup u Europi”. Zanimljivo je da ono što istaknuti austrijski političari smatraju štetnim za ugled Austrije naš sabor smatra vrijednim pokroviteljstva.

Pročitajte više