ŠTO TO SKRIVA POLICIJA? Aktivisti na izvanrednoj presici otkrili detalje pritisaka koje trpe

Foto: Index

NA PRESS konferenciji organizacija Are You Syrious? te Centra za mirovne studije aktivisti optužili su policiju da ih progoni te da pokušavaju prikriti da su policijski službenici krivi za smrt djevojčice Madine. Novinskoj konferenciji su prisustvovali Ivo Jelavić, odvjetnik obitelji male Madine, Odvjetničko društvo Jelavić i partneri te Sanja Bezbradica Jelavić, također odvjetnica obitelji djevojčice Madine, zatim  Tajana Tadić iz Are You Syrious? te Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Oni su opisali situacije za koje tvrde da su uznemirujuće  te koje smatraju prijetnjom Ministarstva unutarnjih poslova. Jedna od takvih situacija je i ona koja se dogodila jutros. Naime, MUP je jutros na svom Twitter profilu odgovorio na prozivke Centra za mirovne studije da su im sinoć policajci banuli na vrata s pozivom na obavijesni razgovor koji se trebao održati točno u vrijeme ranije najavljene pressice.

MUP je na Twitteru napisao sljedeće: "Tri osobe primile su poziv jučer iza 16 sati, a konferencija za medije @CMSZagreb , sazvana je nakon toga. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje".

No, točno je da je konferencija za medije sazvana puno ranije. Naime, redakcije su poziv za izvanrednu pressicu s temom "PRITISCI MUP-a NA ODVJETNIKE I ORGANIZACIJE KOJE ŠTITE LJUDSKA PRAVA" dobile već jučer ujutro par minuta nakon 10.30.

"Evo mup_rh javnosti iznosi alternativne činjenice", objavili su prije pressice na svom Twitteru profilu iz CMS-a.

Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa obitelj u kaznenom postupku protiv MUP-a zbog odgovornosti za smrt malene Madine, više puta je, tvrdi, pokušala stupiti u kontakt s obitelji koja je nakon što je zatražila azil smještena u detencijski centar u Tovarniku. Međutim, od policije je dobila odgovor kako prema njihovom saznanju ona nije odvjetnica obitelji, a u njezin odvjetnički ured poslan je PN USKOK u izvidne radnje koje se tiču potpisa punomoći.

Također, tri aktivistice su danas pozvane na obavjesni razgovor u policiji i nad volonterom udruge Are You Syrious pokrenuti prekršajni postupak zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku granice Madininoj obitelji, iako je nakon što se obitelj javila AYS-u, volonter kontaktirao policiju i zajedno s njima stupio u kontakt s obitelji, rekli su na pressici.

Zbog svega navedenog, organizacije su najavile da će od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti kao i od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi trebalo istražiti kako je moguće da policija tako grubo zlorabi represivni aparat prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava. O ovim pritiscima i postupanjima policije obavijestit će i nadležna tijela Vijeća Europe, Europske komisije i Europskog parlamenta. Upozoravaju kako su ovakve prakse nespojive su sa skorim predsjedanjem RH Vijećem Europe kao i pripremama ulaska Hrvatske u Schengen zonu.

Konačno, AYS, CMS i odvjetnici traže da MUP čim prije provede mjeru koju je donio Europski sud za ljudska prava, pusti obitelj na slobodu te ih smjesti u siguran smještaj otvorenog tipa, te im omogući njihovo pravo na odvjetnika. Također, traže da policija odmah prekine sa montiranim procesima i pritiscima protiv aktivista i odvjetnika za ljudska prava.

Tijek pressice

10:30 "Ja sam se javio na poziv kolegice Sanje. Taj poziv je uslijedio nakon što je predana kaznena prijava protiv policije zbog smti male Madine. U pozivu je nepoznata osoba koja se nije predstavila tražila Sanju, kad sam rekao da se nemože javiti i što trebaju, osoba je rekla - a samo da vas pitam odakle je ona... Mi smo to shvatili uznemirujuće. Broj je bio tajan, a tako često zove policija.", rekao je odvjetnik.

10:17 "Stranke su protiv MUP-a podnijele kaznenu prijavu zbog smrti svog djeteta. MUP je izgubio termovizijske snimke kamera. MUP je dvaput protjerao obitelj Madine. MUP ne dopušta susret obitelji i odvjetnika. Stječem dojam da se propitkuju stvari koje su banalne.", rekla je Sanja Bezbradica Jelavić.

10:12 "Podnijeli smo u ime obitelji kaznenu prijavu protiv policijskih službenika koji su svojim kaznenim radnjama prouzročili smrt maloga djeteta. Tri mjeseca kasnije kada je obitelj Madine opet došla u Hrvatsku, dali smo punomoć koju nam je dala obitelj policiji i tražili da posjetimo svoju stranku. Policija sumnja u vjerodostojnost te isprave. Mi smo policiji rekli da imamo svjedoke, punomoć je potpisana pred svjedocima. Policija nam ne dopušta da posjetimo i kontaktiramo svoju stranku. Mi smatramo da nam policija ne dopušta susret kako ne bi odgovarali policajci koji su skrivili smrt Madine", rekao je odvjetnik Ivo Jelavić.

10:09 "Činjenica je da policija svakodnevno izbacuje iz zemlje ilegalno čitave obitelji izbjeglica. Nas često kontaktiraju izbjeglice. Naši volonteri ne mogu ništa napraviti osim kontaktirati policiju i dati im podatke o izbjeglicama. Ali policija onda ilegalno protjeruje te ljude. Madinina obitej nam se javila, rekla si du a su u Hrvatskoj, naš volonter j eodmah izaša na teren. Otišao je s njima u policijsku postaju te dao detaljno izvješče o tome. Dva tjedna kasnije dobio je obavijest da se protiv njega pokreće prekršajni postupak zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice. Policija nam se osvećuje zbog činjenice da su bili prisiljeni zadržati neželjenu obitelj u zemlji. Posotji još jedna obitelj, imaju maloljetnu kći koja ima tumor na maternici veličine 10 centimetara i treba joj hitna pomoć", rekla je Tajana Tadić.

10:05 "Naše organizacije i odvjetnici s kojima surađujemo na zaštti ljudskih prava izbjeglica već neko vrijeme, a posebno nakon što je obitelj pokojne Madine odšla u RH doživljavaju vrlo neugodne pritiske od policije.

Kolega volonter koji je priskočio obitelji Madine pomoć, nekoliko dana kasnije obavijest mu šalje policije da će protiv njega podići prekršajni postupak zbog ilegalnog pomaganja u prelasku granice.

Par dana kasnije policija je tvrdila da punomoć koju je obitelj dala odvjetničkom uredu nije valjana i otvara pitanja oko vjerodostojnosti potpisa na toj punomoći

Cijelo vrijeme mi pokušavamo stupiti s obitelji, fizički smo otiši do Tovarnika, brani nam se pristup obitelji, to doživljavamo kao pritisak", rekao je Gordan Bosanac na početku.

Pročitajte više