Informatički giganti se dogovorili da neće pomagati vladama u pokretanju hakerskih napada

Ilustracija: Hina 

TRIDESETAK svjetskih tehnoloških tvrtki, među kojima američki divovi Microsoft i Facebook, obećali su da će se bolje boriti protiv kibernetičkih napada, posebice da neće pomagati vladama da ih pokrenu.
 
Taj Cybersecurity Tech Accord obećava obranu klijenata posvuda u svijetu od napada tvrtki ili država-nacija cyber-kriminalaca bez obzira na motive, zločinačke ili geopolitičke, prema priopćenju objavljenom na web stranici posvećenoj toj temi.
 
"Prošlogodišnji razarajući napadi pokazuju da cyber-sigurnost nije stvar jedne tvrtke", rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith, prema tom priopćenju. "Taj dogovor određuje načela i pomoći će u zajedničkom učinkovitijem radu", dodao je.
 
"Potpisnici će stvoriti jaču zaštitu protiv cyber-napada", prema tom dogovoru.
 
Spriječit će svaku manipulaciju
 
Oni neće pomagati vladama u pokretanju cyber-napada na nedužne građane i tvrtke i spriječit će svaku manipulaciju ili iskorištenje njihovih proizvoda ili usluga u svakoj etapi razvoja, koncepcije i distribucije tehnologija, dodaje se.
 
Među 34 potpisnika su švicarski ABB, američki Cisco, Facebook, HP, Microsoft, Oracle, finska Nokia te španjolska Telefonica. 
 
Prošle godine brojni informatički napadi
 
Prošle godine su izvedeni brojni veliki informatički napadi, posebice WannaCry i NotPetya i neke zemlje, posebice Rusija, redovno su za njih osumnjičene.
 
Sjedinjene Države i Velika Britanija su odaslale u ponedjeljak rijetko zajedničko upozorenje na ruski zlonamjerni kibernetički napad na njihove administracije i infrastrukture.
 
Washington optužuje Moskvu za brojne kibernetičke napade, posebice NotPetyu koji je paralizirao tisuće računala u svijetu u lipnju 2017.

Pročitajte više