Merkel nakon razgovora s Putinom o Siriji: I Rusija je odgovorna za kemijski napad

Foto: Hina/EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o tome kako pokrenuti politički proces da se okonča rat u Siriji, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

"Njemačka kancelarka i predsjednik suglasili su se da politički proces mora biti u središtu napora da se prekine taj dugogodišnji krvavi sukob", rekao je Steffen Seibert, u priopćenju, prenosi Reuters. "Razgovaralo se o mogućnostima s tim u vezi."
 
Merkel je poslije kazala da Rusija, kao saveznik sirijske vlade, također snosi odgovornost za kemijski napad u Istočnoj Guti početkom mjeseca, ali i naglasila da unatoč tome namjerava nastaviti razgovarati s Putinom.
 
"Znamo da je Rusija, u vezi s napadom bojnim otrovom u Siriji, kao Asadov saveznik, također odgovorna, u to nema sumnje, ali ipak je važno nastaviti razgovarati s Rusijom", kazala je, govoreći na konferenciji za novinare.
 
Očekuje sastanak s Putinom u budućnosti
 
Dodala je kako očekuje da će se u doglednoj budućnosti sastati s Putinom, no datum još nije određen.
 
Putin je Merkel kazao da su zapadni napadi na Siriju u subotu bili "grubo kršenje normi međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a", priopćeno je iz Kremlja, prenosi dpa.
 
Napadi su nanijeli značajnu štetu sirijskom mirovnom procesu, rekao je Putin.
 
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u međuvremenu da će Rusija "nastaviti težiti poštivanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije".
 
Nedavna eskalacija umiješanosti Zapada u sirijski građanski rat negativno se odražava na "cijeli sustav međunarodnih odnosa", rekao je.

Pročitajte više