Piše: D.M. | 17.04.2018. 15:31

Grad Split o blokiranoj cesti: Uredno smo kupili zemlju i izgradili školu

Foto: Obitelj Treursić

GRAD SPLIT očitovao se o jutrošnjoj blokadi novouređene prometnice na Pazdigradu. Cestu kod škole blokirali su članovi obitelji Treursić, koji su nam jutros kazali kako je Grad Split izigrao njihov dogovor oko isplate naknade za gotovo pet tisuća kvadrata zemlje na kojoj je podignuta škola i uređena cesta. Pokušali smo doći do dogradonačelnika Nina Vele, koji je aktivan i u gradskom kotaru Žnjan, na čijem se terenu nalazi sporna parcela, no bez uspjeha. 

"Po saznanju o blokadi ceste, na teren je izašlo komunalno redarstvo. Utvrdili su da su cestu zapriječili članovi obitelji Treursić koji su na ovaj način iskazali nezadovoljstvo postupkom obeštećenja za zemljište koje je u postupku povrata. Na teren su izašli i ophodari tvrtke Cestar, djelatnici komunalne izgradnje Grada Splita te policija. Cesta je vrlo brzo otvorena. Komunalno redarstvo je otvorilo predmet te će postupati u skladu s njim budući da je zatvaranje ceste u prometu nezakonito. Ako se ponovi, pozvat će se policija koja će intervenirati na terenu", navode u Gradu Splitu. 

"Uredno smo kupili zemljište"

Podsjetili su kako Treursići vode postupak za povrat zemljišta koje je rješenjem SO Split 1964. godine eksproprirano u korist gradske tvrtke Parkovi i nasadi radi izgradnje rasadnika. Zemljište je 1996. godine upisano kao vlasništvo Parkova i nasada. 2008. godine teren je prodan Gradu Splitu i danas u naravi predstavlja dio OŠ Pazdigrad, dio prometnice i dio plastenika. 

"Grad Split je, dakle, uredno kupio zemljište i izgradio školu i cestu", zaključili su u Banovini. 

Otkrili su i kako je presudom Visokog upravnog suda u Zagrebu prošle godine potvrđeno rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je, povodom žalbe Treursića, poništeno prvostupanjsko rješenje Ureda državne uprave u Splitu iz 2010. godine kojim je utvrđena naknada u obveznicama RH te je predmet vraćen na ponovni postupak. 

"Što se tiče ceste Os 13, na ovoj trasi nije postojala nikakva plomba, ni zabilježba povrata, niti ikakvog spora. Isto se odnosi i na zemljište na kojem je izgrađena Osnovna škola", naveli su u Gradu Splitu. 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE