DOZNAJEMO U Francku misle da su Ramljak i Peruško muljali, traže odgovore od suda

Foto: Patrik Macek/Pixsell, Marko Lukunic/Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell

NISU svi dobavljači zadovoljni nacrtom nagodbe izvanredne uprave u Agrokoru, jedni će odlično proći, dok će drugi pretrpjeti veće gubitke. Dva velika Agrokorova dobavljača,  Franck i Adris, kojima je zajedničko da imaju golema financijska potraživanja - nisu podržali nacrt nagodbe koji je dogovorio Fabris Peruško s ruskim bankama, udrugom dobavljača i privremenim vjerovničkim vijećem.  

Iz Francka za Index kažu da nisu protiv nagodbe, ali da posljednju verziju nagodbe još nisu dobili, te podsjećaju da im nisu još dostavljeni dokumenti koje su tražili od Trgovačkog suda, iz kojih je vidljivo da sumnjaju da su Ante Ramljak i privremeno vjerovničko vijeće, a kasnije i Fabris Peruško, donosili odluke koje su bile u interesu samo dijela, a ne svih dobavljača.

Index je u posjedu dokumenata, dvaju podnesaka koje je Franck zatražio od Trgovačkog suda prošli tjedan, 6. travnja, nakon što im Fabris Peruško nije dostavio dokumente koje su tražili 23. veljače.

Franck pita Trgovački sud: Koliko je točno tražbina isplaćeno?

Franck traži od Trgovačkog suda informaciju koliko je točno starih tražbina, nastalih prije 10. travnja 2017. godine, plaćeno do danas, kojim vjerovnicima i po kojim kriterijima. Kako su utvrdili da zadovoljavaju zakonske uvjete čl. 40 Lex Agrokora?

Time zapravo izražavaju sumnju da je bilo povlaštenih dobavljača. Da stari dug nije plaćan svima jednako, ali i da sumnjaju na manipulacije preko tzv. graničnog duga. Index je već pisao da je zbog toga bio nastao sukob financijskih institucija i predstavnika dobavljača. Granični dug nastao je prije otvaranja postupka izvanredne uprave, ali mu je rok dospijeća poslije spomenutog datuma. Za razliku od starog duga, granični dug zahvaljujući Lex Agrokoru (članak 40. stavak 3) plaća se iz redovnog poslovanja i nije podložan otpisu. Ukoliko bi neki dobavljač uspio prebacati dug u granični, zaštitio bi se od otpisa.




Mada se do sada u kuloarima prepričavalo kako je bilo povlaštenih dobavljača, sada je jasno da jedan od njih oko toga traži odgovore čak i od suda.


Od Trgovačkog suda Franck traži i kriterije uz pomoću kojih su pojedini dobavljači sudjelovali u robnom roll-upu, u koji su podsjetimo ušli TDR, AWT, Kraš, Vipnet, HEP i drugi. Nadalje, traže da se zabrani Perušku da angažira i plaća savjetnike privremenog vjerovničkog vijeća iz stečajne mase, smatrajući da bi ti troškovi doveli do smanjenja stečajne mase koja ionako neće biti dostatna na namirenje svih vjerovnika.


Traže da Perušku zabrani savjetnike i ukine ugovore o povjerljivosti

Traže da mu sud zabrani raspolaganje imovinom Agrokora, osim u svrhu podmirenja tekućih obveza traže da objavi sve anekse na roll-up kredit, da dostavi svu dokumentaciju vezanu uz 15. sjednicu vijeća na kojoj se odlučivalo o angažmanu savjetnika, da dostavi i ukine sve ugovore o povjerljivosti koji su sklopljeni s članovima vijeća i konačno - da stalno, a ne privremeno vjerovničko vijeće sudjeluje u izradi nacrta nagodbe.

Čim jedan od najvećih dobavljača mora tražiti od suda da mu daju odgovore, jasno je ne samo da postoji sumnja oko neutralnosti izvanrednog povjerenika prema svim dobavljačima, nego je i očito da Marica Vidaković, kao članica privremenog vjerovničkog vijeća ne zastupa interese svih dobavljača.  Nju oni, podsjetimo, kao ni druge članove privremenog vijeća nisu ni birali, kao ni drugi svoje predstavnike koji bi ih trebali zastupati, nego je to vijeće izbor Ante Ramljaka.

Franck: Nismo protiv nagodbe, ali nisu nam ni pokazali nacrt

Franck smo pitali zašto nisu podržali nacrt nagodbe? "Važno je istaknuti kako Franck nije protiv postizanja nagodbe vjerovnika. Razlog zašto nismo potpisali opće uvjete nagodbe je činjenica da taj dokument do danas nismo dobili na uvid i potpis, iako smo ga tražili", odgovorili su Indexu.
Dakle, kao glavni razlog navode nedostatak ključnih informacija zbog čega "ne mogu donositi informirane odluke u daljnjem procesu niti potpisivati bilo kakve dokumente".

"Također, obzirom na dodatna tri mjeseca do sklapanja nagodbe, ne vidimo opravdan razlog da nam se ne omogući nužno potrebno vrijeme za uvid i analizu spomenutih općih uvjeta nagodbe te u završnici i Konačnog teksta nagodbe koji je jedini relevantan za potpisivanje od strane vjerovnika. 

Osim što nema uvid u posljednju verziju nagodbe i termsheet, kao jedan od vjerovnika, Franck i dalje nema uvid u veći dio dokumenata koje je zatražio podneskom Trgovačkom sudu od 23. veljače 2018. Ističemo kako je u procesu nužna pravovremena i adekvatna dostava svih informacija vjerovnicima kako bi mogli sudjelovati u procesu i donositi informirane odluke, pogotovo u završnoj fazi postupka gdje se radi na izradi nacrta nagodbe koja će u velikoj većini sudionika definirati poslovanje u narednom razdoblju", odgovorili su.

Ističu da je Franck, temeljem prikupljenih punomoći od strane velike većine vjerovnika skupine A, preuzeo obveze njihova zastupanja te bez punog uvida u dokumentaciju ne može preuzeti rizik potpisivanja bilo kojeg dokumenta "bez detaljnog uvida u cjelokupnu dokumentaciju relevantnu za potpis spomenutih općih uvjeta nagodbe".



Nagodba u interesu hrvatskog gospodarstva, a tko su stvarni gubitnici?


Vladin spin da izvanredna uprava radi u interesu hrvatskog gospodarstva ovim je podnescima ozbiljno dovedena u pitanje, jasno je da ni velike hrvatske tvrtke poput Francka nemaju zapravo svog predstavnika u vijeću te da sumnjaju da su izigrani, da je cijeli proces netransparentan, da se dugovi isplaćuju kako se dogovori ekipa odabranih.

Proces nagodbe pod pokroviteljstvom hrvatske vlade mogao bi stvoriti savezništvo raznovrsnih gubitnika kojima je zajedničko da su dio famoznog hrvatskog gospodarstva u koje se vlada navodno kune, to su velike hrvatske tvrtke izložene mjenicama i kreditima poput Adrisa i Francka, koje su za zalog imale dionice firmi koje će postati bezvrijedne, zatim udruga dioničara i Agrama, pa zašto ne i mirovinskih fondova koji će izgubiti novac budućih umirovljenika.

Pročitajte više