Uskok zatražio izuzeće Turudića na suđenju Merzelici, Vrhovni sud ih odbio

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

VRHOVNI SUD objavio je danas odluku predsjednika suda Đure Sesse koji je odbio zahtjev Uskoka za izuzećem suca Ivana Turudića u slučaju Marine Lovrić Merzel.

"USKOK smatra da u ovoj situaciji o izuzeću (otklonu) predsjednika Županijskog suda u Zagrebu treba odlučiti predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, no to je pogrešno", stoji u obrazloženju odluke te se poziva da odluku o izuzeću donese zamjenik predsjednika Županijskog suda.

Naime, u obrazloženju odluke piše da bi predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske odlučivao jednom odlukom o zahtjevima za izuzeće ako bi oni bili postavljeni u odnosu na jednu osobu koja je istovremeno predsjednik suda i sudac koji postupa u konkretnom predmetu te u odnosu na drugu osobu koja je zamjenik predsjednika suda.

"No, ovdje nije riječ o takvoj situaciji jer zahtjev za izuzeće nije postavljen i u odnosu na zamjenika predsjednika suda pa se zato predsjednik Vrhovnog suda Republika nije upuštao u sadržaj zahtjeva. Nema nikakve pravne zapreke da zamjenik predsjednika suda ovdje odluči o zahtjevu za izuzeće jedne osobe koja je istovremeno predsjednik suda i sudac koji postupa", pojašnjava se.

Odluka Vrhovnog suda by Index.hr on Scribd

Pročitajte više