Je li Novi Zeland upravo ubio svoju naftnu industriju?

Foto: 123rf

NOVI ZELAND začudio je energetsku industriju zabranom bušenja radi pronalaska nafte i plina u blizini obale. Razlog je pokušaj suzbijanja klimatskih promjena, piše Jethro Mullen za CNN.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern nedavno je najavila kako vlada "više neće izdavati nove dozvole za odobalnu eksploataciju nafte i plina". U svom govoru dodala je da to smatra "još jednim korakom u prijelazu s fosilnih goriva na gospodarstvo bez ugljika".

Naftna industrija: Ta promjena ugrozit će radna mjesta

Naftna industrija Novog Zelanda brzo je iskazala svoju ljutnju.

Cameron Madgwick, direktor Udruge za istraživanje i proizvodnju nafte Novog Zelanda, kaže da je "ta odluka nepovoljna za gospodarstvo i okoliš Novog Zelanda.

Također će vjerojatno ugroziti radna mjesta i rezultirati povišenjem cijena. Budući da se nafta proizvodi kako bi se zadovoljila rastuća svjetska potražnja, onemogućiti proizvodnju u Novom Zelandu znači samo da će se to obavljati drugdje, a mi ćemo naftu trebati uvoziti po višim cijenama".

Madgwick dodaje da su "određene tvrtke već investirale ogromne novce očekujući ponude odobalnih bušotina, što je sada propalo – a na udaru će biti radna mjesta".

Prema podacima iz udruge, industrija nafte i plina zapošljava više od 11.000 ljudi u  "najprometnijim" razdobljima.


Ardern: Treba se usredotočiti na održivije izvore energije

Vlada kaže da bi se naftna industrija sada trebala usredotočiti na ekološki i gospodarski održivije izvore energije i tehnologije, poput solarnih panela.

Angus Rodger, voditelj istraživanja tvrtke za savjetovanje Wood Mackenzie, primjećuje da je Novi Zeland poduzeo "hrabri korak – poslao je jasnu poruku da je spreman proizvodnju nafte i plina ostaviti iza sebe, a isto vrijedi i za radna mjesta i porezne prihode povezane s tom industrijom".

Rodger dodaje da je "industrija mnogo zainteresiranija za Novi Zeland sada nego posljednjih godina", pozivajući se na investicije tvrtki poput austrijske grupe OMV ili tvrtke Sapura Energy iz Malezije.

Premijerka Adern potvrdila je da će vlada ispoštovati postojeće dozvole za odobalnu eksploataciju nafte.

Pročitajte više