Piše: Hina | 17.04.2018. 09:38

Popularnost lavova i tigrova može biti i njihovo prokletstvo

Foto: 123rf

KARIZMATIČNE životinje poput slonova, tigrova, lavova ili pandi posvuda su u filmovima, knjigama i prodavaonicama dječjih igračaka. Ali njihova raširena prisutnost u popularnoj kulturi iskrivljuje percepciju koliko su te životinje zapravo ugrožene, kažu znanstvenici.

Američki i francuski znanstvenici su, koristeći se internetskim istraživanjima, mrežnim stranicama zooloških vrtova i školskim upitnicima sastavili popis najpopularnijih životinja u svijetu i rezultate objavili u časopisu PLOS Biology.

To su tigrovi, lavovi, slonovi, žirafe, leopardi, pande, gepardi, polarni medvjedi, sivi vukovi i gorile.

Otkrili su također da se 49 posto svih plišanih igračaka prodanih na Amazonu odnosi na neku s popisa deset najkarizmatičnijih životinja. 

U Francuskoj je, primjerice, igračka žirafa Sophie u jednoj godini prodana u 800.000 primjeraka, što je osam puta više nego što pravih žirafa ima u Africi.

Vodeći autor studije Franck Courchamp s pariškog sveučilišta kaže da su te životinje toliko uobičajene u pop kulturi i u marketingu da stvaraju njihovu "virtualnu populaciju" u ljudskoj svijesti, znatno mnogobrojniju u percepciji nego u stvarnosti.

"Tvrtke koje marketinški koriste žirafe, geparde ili polarne medvjede nesvjesno, ali aktivno pridonose lažnoj percepciji da tim životinjama ne prijeti izumiranje i da ih ne treba štititi", kaže Courchamp.

"Prosječni Francuz u samo jednom mjesecu vidi više virtualnih lavova na fotografijama, logotipovima i brendovima nego što ih živi u divljini", kaže se u studiji.

Znanstvenici predlažu da tvrtke koje se marketinški koriste tim životinjama doniraju dio zarade skupinama za njihovu zaštitu.

"Prisutnost tih voljenih životinja u prodavaonicama, na filmu, televiziji i u gomili raznih proizvoda u javnosti stvara iluziju da je njima dobro", kaže jedan od autora William Ripple, profesor ekologije šuma na oregonskom državnom sveučilištu.

"A ne budemo li djelovali, uskoro će reklame možda biti jedino mjesto gdje ćemo ih moći vidjeti", upozorava.

Žalosna je ironija, naglašava Ripple, što životinje koje ljudi najviše vole, najviše ugrožavaju - ljudi.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE