Piše: Hina | 17.04.2018. 09:31

Azijski ulagači oprezni, dolar oslabio

Foto: Hina, EPA

NA AZIJSKIM se burzama danas trguje oprezno jer su geopolitička pitanja i dalje prisutna, dok podršku tržištima pružaju rast Wall Streeta i, bolji nego što se očekivalo, gospodarski pokazatelji iz Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle do 0,3 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Azijskim burzama podršku pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu jer su tamošnji ulagači vrlo optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov najbrži rast u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Uz to, popustile su geopolitičke napetosti. Zračni napadi SAD-a, Velike Britanije i Francuska na određene ciljeve u Siriji u subotu predstavljali su dosad najveću intervenciju Zapada protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Assada i njegove saveznice Rusije.

Tom intervencijom upozoren je sirijski režim da Zapad neće tolerirati uporabu kemijskog oružja u tamošnjem građanskom ratu. No, to je, po svemu sudeći, bio samo jednokratni udar i ne očekuje se eskalacija sukoba između SAD-a i Rusije.

„Tržište se plašilo moguće eskalacije sukoba u Siriji, no ulagači su odahnuli jer je sve jasnije da je vojni napad bio ograničenog karaktera. No, konflikt u Siriji se nastavlja, a trgovinska pitanja između SAD-a i Kine nisu riješena. Geopolitika će ponovno utjecati na tržišta”, kaže Kota Hirayama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

I dok geopolitičke napetosti zazivaju oprez, ulagače su ohrabrili novi podaci iz Kine koji pokazuju da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno raste.

Kineski BDP porastao je u prvom tromjesečju ove godine 6,8 posto na godišnjoj razini, isto kao i u prethodnim kvartalima i više u odnosu na 6,7 posto koliko su očekivali analitičari, što se zahvaljuje snažnom rastu potrošnje i investicija.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,44 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,77 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,35 na 107,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura dosegnuo 1,2375 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2330 dolara.

A nakon što su jučer pale više od 1,5 posto, jutros su cijene nafte nadoknadile dio tih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,3 posto, na 71,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 66,50 dolara.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE