Piše: Hina | 17.04.2018. 08:56

Poslovni rezultati kompanija potaknuli Wall Street, očekuje se snažan rast

Foto: epa, HINA

NA WALL STREETU su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom i zdravstvenom sektoru, jer ulagači očekuju dobre poslovne rezultate kompanija, dok su geopolitičke napetosti pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 212 bodova ili 0,87 posto, na 24.573 boda, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 2.677 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 posto, na 7.156 bodova.

Zračni napadi SAD-a, Velike Britanije i Francuska na određene ciljeve u Siriji u subotu predstavljali su dosad najveću intervenciju Zapada protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Assada i njegove saveznice Rusije.

Tom intervencijom upozoren je sirijski režim da Zapad neće tolerirati uporabu kemijskog oružja u tamošnjem građanskom ratu.

To je tijekom vikenda izazvalo brojne reakcije na svjetskoj diplomatskoj sceni, no po svemu sudeći, to je bio samo jednokratni udar i ne očekuje se eskalacija sukoba između SAD-a i Rusije.

„Geopolitičke napetosti su splasnule, pa su sada u fokusu ulagača poslovni rezultati kompanija. Očekuje se snažan rast zarada”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Krajem prošloga tjedna započela je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostvare li se procjene, bio bi to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Jučer je, među ostalim, bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo objavio Netflix, pa je cijena dionice te tehnološke kompanije skočila oko 7 posto.

Najveći su dobitnici bili zdravstveni sektor, s prosječnim rastom cijena od 0,8 posto, i tehnološki sektor, s rastom od 0,7 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,91 posto, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 12.391 bod, a pariški CAC 0,04 posto, na 5.312 bodova.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE