Piše: M.P., Hina | 17.04.2018. 09:07

Novi projektili nad Sirijom, vojska tvrdi da ih je sve srušila

SIRIJSKE snage srušile su projektile ispaljene na zračnu bazu Shayrat u pokrajini Homs i na još jednu bazu sjeveroistočno od glavnog grada Damaska, objavila je kasno u ponedjeljak državna televizija.
 
Televizija je objavila snimke projektila koji je pogođen u zraku iznad zračne baze, samo nekoliko dana nakon što su američke, britanske i francuske snage napale sirijske ciljeve u znak odmazde zbog navodnog kemijskog napada u Dumi.
 
Državni dužnosnici potvrdili su novi napad ove noći, a vojska je oko 1 sat ujutro po lokalnom vremenu priopćila da je ispalila rakete protuzračne obrane prema zračnoj bazi Shayrat.
 

 
Vojska je uvjerena da su u pitanju Izraelci
 
"Video prikazuje lansiranu raketu protiv nepoznatih meta u smjeru Damaska", napisao je na Twitteru lokalni reporter Ibrahim Joudeh. Prema lokalnim izvještajima, nekoliko raketa lansirano je nakon što su nepoznati ratni zrakoplovi ušli u sirijski zračni prostor iz Lebanona, a vojni izvori uvjereni su da je riječ o izraelskim ratnim snagama.
 
Televizija ne navodi tko je mogao ispaliti rakete, a Pentagon je objavio da u toj zoni u naznačeno vrijeme nije bilo američke vojne aktivnosti.
 
"Nije bilo vojne aktivnosti SAD-a u tom području u to vrijeme", rekao je Eric Pahond, glasnogovornik Pentagona. Upitana o napadu raketama, izraelska vojna glasnogovornica rekla je: "Ne komentiramo takve slučajeve."
 
Izrael je uglavnom nastojao ne biti uvučen u rat koji godinama bjesni u Siriji, ali je više puta iz zraka napadao konvoje oružja, navodno namijenjene libanonskom Hezbollahu, koji se bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i Iran.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE