Fuchs: Naš obrazovni sustav je tradicionalan i u njemu nije sve loše

Screenshot: HRT

RADOVAN FUCHS prije nekoliko dana imenovan je posebnim savjetnikom premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine (ERS) i reformu obrazovanja.

Gostujući u Temi dana na HRT-u, Fuchs je večeras rekao kako će njegov posao biti koordinacija između Ekspertne radne skupine i Stručnog povjerenstva te o svemu izvještavati premijera.

Prema njegovom mišljenju, u prvom redu svjetonazorski boj treba maknuti s glavne pozornice i pustiti da eksperti rade svoj posao u onom dijelu koji je izrazito obilan. A to je cijeli niz izrada svih ostalih kurikuluma koji su izvedeni na temelju znanstvenih činjenica. Posla se prihvatio, kaže, isključivo na poziv premijera koji ima iskrenu namjeru da se reforma obrazovnog sustava nastavi i okonča na najbolji mogući način.

"U političkoj trgovini nisam sudjelovao", istaknuo je.

Na pitanje kakvu suradnju očekuje s ministricom Divjak rekao je: "Mislim da ćemo moći zajedno raditi."

"Ključnu ulogu igrat će učitelji i nastavnici koji su u principu jedini koji su zaista najodgovorniji za provođenje reforme, njezin uspjeh i njezinu glavnu kritiku. Zadnju riječ imat će Hrvatski sabor koji treba usvojiti sve dokumente i tek kad ih sabor usvoji, završili smo jednu dionicu", rekao je Fuchs.

On je istaknuo kako je naš obrazovni sustav tradicionalan te, kaže, nije loš.

"Mi imamo jedan tradicionalni sustav u kojem nije sve loše", rekao je Fuchs.

"Iz njega treba naslijediti sve što je dobro, ali svakako uvesti sve novo što može poboljšati sustav.'' Nije sklon vjerovati raznoraznim međunarodnim testovima koji pokazuju da su naši učenici navodno jako loši. ''Ono što je najbitnije je da djeca osim činjenica i fakata nauče i kritički razmišljati", istaknuo je.

Pročitajte više