Piše: M.V. | 16.04.2018. 18:59

May: Zračni napad na Siriju bio je moralan i zakonit

Screenshot: YouTube

BRITANSKA premijerka Theresa May kazala je kako je odluka Velike Britanije da se pridruži zračnim napadima na Siriju bila "moralna i zakonita" te da je cilj napada bio "sprječavanje daljnje ljudske patnje" u toj zemlji. 
 

 

Zastupnicima u parlamentu kazala je kako postoje jasni dokazi da Asadov režim stoji iza kemijskog napada u Dumi. "Velika Britanija je istražila sve moguće diplomatske kanale, a onda odlučila kako nema alternative do ograničenog i pažljivo ciljanog djelovanja", kazala je May.

Oporba: Akcija je pravno upitna

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn odgovorio joj je kako je akcija bila "pravno upitna". Dodao je da vlada mora biti "odgovorna britanskom parlamentu, a ne podložna hirovima američkog predsjednika". 
 
Kazao je i kako bi međunarodni inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Haagu morali nastaviti s radom. 
 
Theresa May odgovorila mu je kako je djelovanje bilo u interesu Velike Britanije napominjući kako se to nije dogodilo "na zahtjev predsjednika Trumpa nego zato što je to bilo ispravno". 
 
Sirija pokušala prikriti dokaze
 
Dodala je da je uporaba kemijskog oružja u Siriji "mrlja na čovječanstvu" te podsjetila da je i prije bilo kemijskih napada Asadovog režima u toj zemlji. "Ni jedna druga skupina nije mogla provesti ovaj napad", kazala je May i dodala kako su sirijske vlasti pokušale "prikriti dokaze, uz veliku podršku Rusije".
 
Prema njezinim riječima, vojni je odgovor bio usmjeren protiv daljnjih kemijskih napada Asadovog režima. O tome zašto se o napadu nije glasalo u parlamentu kazala je da se sama akcija temeljila na brojnim podacima koji se nisu smjeli podijeliti sa zastupnicima i bila je potrebna brza reakcija kako bi se zaštitila cjelovitost napada i spriječile daljnje patnje i ubijanje ljudi. 
 
"Uvijek smo bili svjesni da vlada ima pravo hitno djelovati u nacionalnom interesu", istaknula je May i dodala kako je njezina odgovornost bila donošenje te odluke. 
 
Theresa May je govorila pred polupraznom dvoranom parlamenta. "To smo učinili jer vjerujemo da je bilo potrebno", istaknula je u Westminsterskoj palači.

Svoju odluku branila je i Macronova vlada

Inače, vlade Emmanuela Macrona i Therese May branile su danas pred njihovim parlamentima zapadne udare u Siriji, osjetljiviju temu za britansku premijerku nego za francuskog predsjednika.

"Naš odgovor opravdavaju njegovi uzroci, a u svojim je modalitetima razmjeran", rekao je francuski premijer Edouard Philippe na početku rasprava u francuskom parlamentu o intervenciji u subotu, koju je nazvao "uspješnom".

"Na taj smo način poslali odlučnu, jasnu i snažnu poruku", nastavio je Philippe. "Želimo reći da se kemijskim oružjem nekažnjeno ne može ostvariti niti jedna vojna pobjeda", rekao je.

Pred polupraznim parlamentom premijer je branio tešku, legitimnu odluku koju je donio Emmanuel Macron i zajamčio da su prije uporabe sile bili poduzeti politički i diplomatski koraci da se Damask urazumi.

Ti napadi, prva velika vojna operacija za premijerku May i predsjednika Macrona izazvali su neprijateljske reakcije među političarima dviju zemalja, a parlamentarni zastupnici tvrde da su ti napadi nelegalni jer nemaju međunarodni mandat.
 
Sirija napadnuta u subotu
 
Podsjetimo, američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.
 
>> SAD ISPALIO 105 PROJEKTILA NA SIRIJU Pentagon tvrdi da je napad bio uspješan i da sada sve ovisi o Asadu
 
Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili "precizni, važni  i učinkoviti", zadali su takav udarac sirijskome kemijskom programu da će mu "trebati još godine da se od njih oporavi", kazao je visoki dužnosnik Pentagona, general Kenneth McKenzie. 
 
McKenzie je kazao kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.
 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE