U Ljubljani prosvjedovali protivnici cijepljenja, vladi vikali da je mafija

Foto: Wikimedia

VIŠE stotina ljudi, uglavnom mlađih parova od kojih neki u pratnji male djece, prosvjedovalo je na platou pred zgradom slovenskog parlamenta protiv zakona koji bi roditelje više nego do sada prisilio da cijepe svoju djecu protiv opasnih zaraznih bolesti.

Djeci koju roditelji ne bi cijepili, a da prije toga ne dokažu medicinske razloge za takvu svoju odluku, prijetilo bi da zbog toga ne budu primljeni u javne vrtiće, a ograničen bi im kasnije bio i upis na srednje škole i fakultete za obrazovanje kadrova u školstvu, zdravstvu i socijalnim službama. Za upis u takve obrazovne ustanove kandidati bi morali priložiti potvrdu da su cijepljeni protiv pet od devet zaraznih bolesti koje su u programu obveznog cijepljenja, a riječ je o ospicama, zaušnjacima, rubeoli, magarećem kašlju i hepatitisu B.

Odazvalo se neočekivano puno ljudi

Takav prijedlog izmjena zakona o zaraznim bolestima uložili su parlamentarni zastupnici dviju stranaka vladajuće koalicije premijera Mire Cerara, a parlament bi ih trebao usvojiti još ovaj mjesec, pred prestanak rada radi održavanja parlamentarnih izbora.

Prosvjed protiv obveznog cijepljenja i za slobodan izbor roditelja hoće li ili ne cijepiti dijete organizirala je do sada malo poznata Udruga za prirodni razvoj djeteta, a na skup se odazvao neuobičajeno velik broj ljudi.

Prosvjednici su nosili transparente "protiv nedemokratskih postupaka" vlade u vezi s cijepljenjem, a čuli su se i povici "Mafija, mafija".

Slovenski zdravstveni stručnjaci zadnjih su godina u više navrata upozoravali na opasnost da zbog laičkih i neznanstvenih tumačenja o navodnoj opasnosti cijepljenja za djecu dođe do ponovne pojave nekih zaraznih bolesti i epidemija ako bi procijepljenost opće populacije pala, a mediji su pisali i o slučajevima da pojedini liječnici savjetuju roditeljima koji odbijaju cijepiti djecu da nađu drugog obiteljskog liječnika.

Pročitajte više