Australiji zbog napada na Siriju prijeti nestašica goriva: "Mogli bismo dobiti svijet iz Mad Maxa"

AUSTRALIJI prijeti nestašica goriva kao posljedica savezničkih udara na Siriju. Odredbe Međunarodne agencije za energiju nalažu da države u svojim zalihama moraju čuvati rezerve goriva za 90 dana opskrbe, dok Australija u svojim rezervama trenutno ima zaliha za samo 43 dana, javlja The Australian.
 
"To se događa jer predugo dopuštamo obavljanje poslova uobičajenim načinom", mišljenja je Jim Molan, liberalni senator i bivši brigadni general u australskoj vojsci. Ustvrdio je da je njegova zemlja suočena s problemom koji predstavlja potencijalni veliki rizik za Australiju.
 
Iznimno opasna situacija u regiji
 
"To je kao da kažemo da možemo odrediti veličinu i oblik australskih obrambenih snaga na temelju komercijalnih faktora i zatim sve odluke prepustimo tržištu. Ignoriramo taj problem. Ako stvari krenu po zlu, ovisit ćemo isključivo o opskrbi brodovima", objasnio je Molan.
 
Problema ima napretek. Što se tiče motornog goriva, Australija ima zalihe za samo tri tjedna, a napetost u regiji mogla bi uskoro eskalirati. Postoji mogućnost mobilizacije vojnih i civilnih vozila, s tim da Molan smatra da vojna oklopna vozila u bliskoj budućnosti neće kao gorivo koristiti obnovljive izvore energije ili struju. On je još početkom godine upozorio da je Australija jedna od nekoliko svjetskih država čija vlada nema mandat za stvaranje strateških zaliha goriva. Istaknuo je i da 60 posto goriva koje koristi Azija dolazi iz Perzijskog zaljeva.
 
"Puno brodova dolazi iz Perzijskog zaljeva preko Indijskog oceana. Prolaze tjesnacima kako bi došli do Južnog kineskog mora, a kod Singapura se gorivo pročišćava za Australiju. Zatim se pretvara u dizel, avionsko gorivo i benzin, a potom brodovima dolazi do australskih luka", pojasnio je Molan, koji je bio operativni zapovjednik u sjedištu multinacionalnih snaga u Iraku 2004. godine.
 
Molanovo mišljenje potvrdio je dr. Malcolm Davis iz Australskog instituta za stratešku politiku. I on misli da će trenutačne rezerve goriva potrajati svega tri tjedna.
 
"Pobješnjeli Max"
 
"Dobili bismo svijet kao iz filma 'Pobješnjeli Max'. Gorivo pokreće gospodarstvo, to je kao struja. Situacija je iznimno opasna, a vlada uopće ne mari za nju. Vojni analitičari upozoravaju na ovaj problem već godinama, ali uzalud", upozorava Davis i naglašava da bi u slučaju krize Kina jednostavno mogla prekinuti dotok goriva u Australiju čime bi australsko gospodarstvo bilo pred raspadom.
 
Američki predsjednik Donald Trump podržao je savezničke napade na sirijska postrojenja kemijskog oružja. Te vojne udare podržala je i Australija, a Molan očekuje brzu rusku osvetu cyber napadima i dezinformacijskom kampanjom.
 
"Ovo područje još nije riješeno, sad se čeka reakcija Rusije", zaključio je Molan.

Pročitajte više