Piše: I.Ra | 16.04.2018. 09:46

Anita Dujić jednom fotkom objasnila zašto Britanija ne treba ratifikaciju Istanbulske

Foto: Instagram

HRVATSKA manekenka, dizajnerica i dekoraterka setova Anita Dujić u jednoj je fotografiji objasnila zašto Velikoj Britaniji nije potrebna ratifikacija Istanbulske konvencije koliko je potrebna Hrvatskoj.

Anita, koja se nedavno preselila u London, fotografirala je znakove za ženski i muški javni WC u tom gradu i pokazala nešto što je u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek skoro pa nezamislivo.

Naime, u Londonu uz znakove i za ženski i za muški WC ujedno stoji natpis i za presvlačenje djeteta. "Evo zašto UK ne treba ratifikacija IK", napisala je Anita.

Inače, protivnici Istanbulske konvencije kao jedan od argumenata često ističu činjenicu da ni Velika Britanija nije ratificirala taj dokument.

Anita se ranije na Instagramu zalagala za ratifikaciju Istanbulske konvencije, zbog čega je upala u raspravu s Igorom Peternelom, potpredsjednikom krovne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, Hrvatskog helsinškog odbora.

"Moram priznati da mi je pomalo bizarno što ovo moram pisati i što Hrvatska nažalost još živi u srednjem vijeku, u nekim stvarima. Toliko lijepa, a toliko nazadna. Od 2012.-2016.g u RH 72 žene ubijene su od strane supružnika, bivših partnera ili drugih članova obitelji. Dignimo glas za one koje to vise NE MOGU!", poručila je Anita.

"Pa živiš u zemlji kakvu opisuješ. Ujedinjeno kraljevstvo, VB nije ratificirala IK i ne planira. Zapitaj se jesu li Britanci ljubitelji nasilja prema ženama. Nisu. E pa vjerojatno ima nekih stvari koje su neprihvatljive oko te konvencije kad je ne žele ratificirati. Švicarci također. Zapitaj se nasjedaš li na spinove! Ne treba ti to", savjetovao je Aniti.

"Koji su to sporni dijelovi? Možeš malo objasniti? Znam samo da žena, ukoliko ju frajer prebije, u većini slučajeva neće zvati policiju, jer zna da policija neće apsolutno ništa poduzeti. A drugi put će je lik vjerojatno ubiti. Možda neće, ako bude imala sreće. I to je hororično. I briga me kako se zove konvencija ili što je već, znam samo da se nešto treba poduzeti oko toga. Sigurna sam da UK nema toliko nasilja u obitelji (možda jedino obratno haha) kao Hrv", napisala mu je Anita.

Inače, Anita se u London preselila zbog dečka Duncana Broadfoota kojeg je upoznala ljetos na Visu.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE