Sport B nije odustao od koncesije za plažu Zlatni rat

Foto: FAH

UNATOČ tome što je zagrebačka tvrtka Sport B prije godinu dana, u jeku afere koja je potresla HDZ i u prijevremenu političku mirovinu poslala bivšeg župana Zlatka Ževrnju, najavila kako odustaje od koncesije za poznatu bračku plažu Zlatni rat, to se ipak nije dogodilo.

Tvrtka povezana s određenim strukturama u HDZ-u podnijela je Upravnom sudu u Splitu tužbu protiv rješenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim je poništena odluka Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o dodjeli koncesije. Traže da se rješenje poništi te potvrdi odluka Skupštine kojom im je dana koncesija.

Predsjednik suda, sudac Silvijo Čović u jednom će postupku odlučiti o tužbi tvrtke Sport B, ali i o tužbi tvrtke Kamen sreće, koja je također podnijela tužbu za poništenje rješenja Ministarstva mora. 

Predomislili se

"Medijski i politički pritisci, kao i neutemeljeni otpor lokalne zajednice prema našoj tvrtki, čak i prije nego je izvršen uvid u našu ponudu i koristi koje ona generira, dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području. Naša ponuda je utemeljena isključivo na gospodarskim kriterijima, čime štitimo javni interes daleko bolje od onih koji neargumentirano svojataju javno dobro. Nadamo se da će u budućnosti u ovako važnim pitanjima odluku donositi struka, rukovodeći se propisanim kriterijima, a ne ulica, ni politički centri moći, bez agrumenata, budući da je otvoreni, razvojni i savjesni pristup potencijalnim investitorima, ma tko oni bili, jedini koji je moguć, ako je cilj stvaranje transparentnog, naprednog i civiliziranog društva", obrazložili su u tvrtki Sport B odustajanje od koncesije krajem travnja početkom godine. Očito je, međutim, da su se predomislili i da će pokušati upravnim sporom doći do koncesije. 

Nezakonita koncesija

Dodjela koncesije tvrtki iz Zagreba stajala je političke karijere bivšeg HDZ-ovog župana Zlatka Ževrnje. Neuobičajeno brzo, čim su se mediji raspisali kako koncesiju za svjetski poznatu plažu dobiva malo poznata tvrtka bez prihoda i zaposlenika, reagirao je premijer Andrej Plenković.

Ministar Oleg Butković u Split je uputio inspekciju koja je utvrdila da je postupak dodjele koncesije nezakonit po četiri osnova. Utvrđeno je kako je pogrešno izračunat krajnji rok za dostavu ponude, kao i da svi ponuditelji nisu dobili dodatne informacije. Problem je ispao i što je Stručno tijelo za ocjenu ponuda najprije jednoglasno utvrdilo da će postupak poništiti, a onda su, samo četiri dana kasnije, jednoglasno prihvatili zapisnik s prethodne sjednice, uključujući i prijedlog odluke o poništenju postupka te donijeli mišljenje o prijedlogu odluke o davanju koncesije tvrtki Sport B. Nedostajala je i prethodna suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. 

U tužbi tvrtke Sport B navodi se kako je rješenje Ministarstva mora nezakonito, argumentirali su pojedinačno sporne stavke. Podsjetili su kako niti jedna ponuda nije odbačena radi nepravovremene dostave, smatraju da, čak i da je Ministarstvo u pravu oko svog zaključka, to ne bi imalo nikakvog utjecaja na zakonitost odluke Županijske skupštine. 

 

 

Pročitajte više