Znate li što je srčani crv i koji su simptomi?

Foto 123rf.com

SRČANI crv (Dirofilaria immitis) je ozbiljna parazitarna bolest koja može oštetiti pseće srce te dovesti do brojnih komplikacija. Ovaj parazit može se prenijeti i na mačke i na ljude i ponekad je bolest teško dokazati, a liječenje je dugotrajno i komplicirano.

Srčani crv prenosi se ugrizom komarca, što znači da biste trebali pojačano štiti ljubimce u vrijeme kada ima najviše komaraca.

Što je zapravo srčani crv? To je parazit koji nastanjuje srce ili plućne arterije. Kada komarac ugrize životinju, izbaci larve parazita koji rastu ispod kože psa te prolaze sve do jetre i srca gdje se razvijaju u crve.

Ovi crvi su jako dugački i tanki što im omogućava da se smjeste u vene. Pas koji je infestiran može imati od jednog do 250 crva u sebi koji mogu preživjeti pet do sedam godina. Osim ugriza komarca, ovaj parazit može prenijeti i zaražena kuja posteljicom na štence.

Neki od simptoma su iscrpljenost, plitko disanje, promjene na koži i ispadanje dlake. Kako bi bilo sigurni u dijagnozu, najbolje je da odete veterinaru gdje će se putem krvi moći potvrditi radi li se o srčanom crvu. Pretraga krvi je jedini pouzdani način da se potvrdi prisutnost ovog parazita.

Ovaj parazit se obično liječi određenim lijekovima koji se mogu davati oralno ili kao injekcije. Liječenje može potrajati i do godinu dana.

Operacija je zapravo zadnja opcija za izvlačenje parazita kroz vratnu venu, ovakav način se vrlo rijetko koristi, vrlo je skupo i riskantan, a radi se jedino u Americi.

Ljubimca možete zaštititi i sredstvom koje odbija komarce, no nemojte upotrebljavati sredstva koja nisu namijenjena psima i mačkama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više