Novinar četiri godine nakon otmice Boko Harama: "Samo 15 od 112 nestalih djevojčica je živo"

Foto: Hina/EPA
 
NIGERIJSKI novinar povezan s islamističkom skupinom Boko Haram izjavio je da je samo 15 od 112 otetih djevojčica još uvijek živo, javlja BBC.
 
Boko Haram oteo je 276 školarki prije točno godinu dana. Mnoge su od tada oslobođene. Novinar Ahmad Salkida izjavio je da je pregovarao za oslobađanje djevojčica u ime vlade, ali propušteno je nekoliko prilika za njihovo oslobađanje.
 
"Nije bilo razloga pomisliti da su neke od djevojčica mrtve"
 
Nigerijska vlada izjavila je da "nije bilo razloga pomisliti da su neke od djevojčica mrtve". Glasnogovornik vlade izjavio je da službenici još uvijek pregovaraju s Boko Haramom kako bi oslobodili 112 djevojčica koje još uvijek nisu pronađene.
 
Salkida je izjavio da ga je administracija bivšeg predsjednika Goodlucka Jonathana zatražila da pregovara za oslobađanje školarki iz Chiboka dva tjedna nakon što su otete. Rekao je da je u pet navrata organizirao razmjenu zatvorenika, ali je "odugovlačenje tadašnje vlade dovelo do prekida pregovora".
 
Novinar nije želio otkriti identitete preživjelih djevojčica 
 
Salkida nije htio otkriti imena preživjelih djevojčica, već je rekao da je to odgovornost nigerijske vlade. Otmica djevojčica iz Chiboka izazvala je globalni poziv za njihovo oslobađanje.
 
Roditelji djevojčica obilježili su u subotu četvrtu obljetnicu otmice maršem do škole u sjeveroistočnoj državi Borno, gdje su otete u 2014. godini, u kojem su sudjelovale tisuće ljudi.
 
"Ako su naše djevojčice mrtve, recite nam da barem možemo moliti za njih"
 
Roditelji čija djeca su oslobođena nosili su bijelu odjeću tijekom ceremonije u kojoj su sudjelovali pripadnici više religija, objavio je AFP. Oni čija djeca još nisu pronađena nosili su crno.
 
"Molimo se samo da nam vrate naše djevojčice i oslobode ih", rekao je na okupljanju Hannatu Daudu, jedan od roditelja. "Moramo znati jesu li žive ili mrtve. Ako su žive, pustite ih da nam se vrate. Ako su mrtve, recite nam da se bar možemo moliti za njih i zatim preboljeti ovu tugu."
 

Pročitajte više