STOTINE NA MARŠU ZA ZNANOST U ZAGREBU I SPLITU "Ljudi, ne odbacujte znanost!"

Foto: Index

U ZAGREBU i Splitu počeo je Marš za znanost. Održava se, kako su objasnili organizatori, kako bi se upozorilo na nedovoljno ulaganje u znanost i visoko obrazovanje praćeno kreiranjem javnih politika temeljenih na predrasudama, medijsko promoviranje pseudoznanosti i praznovjerja te institucionalni klijentelizam.

>> Ako ne želite da Hrvatska postane gostionica, a Hrvati sluge, danas izađite na ulice

U Zagrebu se okupilo više od tisuću građana, a u Splitu dvjestotinjak. Marširali su Zagrebom i Splitom i poslali poruke o važnosti znanosti. Na Marš za znanost u Zagrebu došli su i SDP-ovci Davor Bernardić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević i Mirando Mrsić, kao i Anka Mrak Taritaš  Vesna Pusić iz GLAS-a te bivši voditelj eksperte skupine za kurikularnu reformu Boris Jokić.

Pogledajte kako je izgledao Marš za znanost u Zagrebu i Splitu:

Tijek događaja:

13:09 Gotovi su skupovi u Zagrebu i Splitu.

13:05 "Ne, ovo nije tamo neki običan prosvjed jer njegov cilj nije kritiziranje nego pojašnjavanje. On je poziv na približavanje, a ne udaljavanje. Dan otvorenih vrata za sve, a ne samo za odabrane. I znanost nije važna samo zato što nam objektivno poboljšava i olakšava život. Znanost je važna jer u sebi ima ono dječje zašto kao temeljnu ideju. Onu znatiželju koja gura naprijed. Traži odgovore. Omogućava potragu za onim nedostižnim i zato, ljudi, ne odbacujte znanost! Znanost bi trebala biti za sve, kao što bi svi trebali biti za znanost", rekla je govornica u Zagrebu.

12:58 I u Splitu traju govori na Rivi.

12:55 "Svi govori ovih dana počinu sa "Znam čitati". Pa ok, znam i ja čitati. Jer se netko sjetio da je važno znati. Bitno je vratiti povjerenje u znanost", rekla je studentica Hrvatskih studija.

12:53 "Trebamo očuvati vrijednosti zaštite ljudskih prava i kritičnu znanost. Znanost nas ohrabruje da govorimo i živimo u ovoj zemlji", rekla je docentica Hrvatskih studija.

12:46 "Ne negirajmo znanost, nego stvarajmo pomoću nje i ulažimo u nju", poručila je sljedeća govornica. "Marširajmo za budućnost, za napredak, za istinu", dodala je. Rekla je i da mladi znanstvenici žele ostati u Hrvatskoj i biti konkurentni onima u svijetu.

12:44 "Što je sljedeće na redu? Sila teža? Plima i oseka? Uvjerit će nas da jašemo na jednorozima i pegazima, a mi ćemo šutjeti. Nadam se da nećemo i da ćemo biti glasni kao danas", rekao je.

12:40 "Kako smo se doveli do toga da u 2018. godini moramo marširati za znanost", rekao je jedan govornik u Zagrebu. Zbog anemije akademske zajednice, organizaciju ovog marša preuzela je studentska organizacija Anomija", poručio je.

12:36 U Zagrebu su počeli govori. "Došlo je vrijeme da uklonimo lomače. Nismo tu da raspirujemo vatru između nas i njih. Mi danas hodamo za ideju. Znanost nosi napredak. Danas ovdje stojimo kao slobodni i pobunjeni ljudi", kaže govornica.

12:31 U Zagrebu se prosvjednici zadržavaju na prostoru između Manduševca i Kaptola, a u Splitu su stigli na Peristil.

12:22 U Zagrebu je povorka na Trgu bana Jelačića. Prati je ritam bubnjeva koji su na čelu kolone.

12:15 Neka žena u Splitu viče: "Mi smo preboljeli ospice i živi smo i zdravi. Ospice nisu smrtonosna bolest. Doviđenja!" Viče nešto o cjepivu. Netko ju je pitao ima li ona mobitel. "Nemam, mi smo još uvijek na bežičnoj vezi s Bogom i majkom prirodom", vikala je žena.

12:13 Splitska povorka zaustavila se pokraj zgrade u kojoj su nekad bili ekonomski i pomorski fakultet. Tamo se drži kratki govor. "Znanost i tehnologija napravile su ključnu prekretnicu u povijesti čovječanstva. Spriječile su smrtonosne bolesti. Danas slavimo znanost i visoko obrazovanje koji su promijenili sudbinu čovječanstva", govore ljudi. Ljudi kreću dalje prema Peristilu.

12:11 Zagrebačka povorka trenutno se nalazi na Zrinjevcu. U povorci je najmanje tisuću ljudi, što je znatno više nego prošle godine.

12:01 Krenuo je marš u Zagrebu. Dugačka kolona krenula je od Teslinog spomenika u samom središtu Zagreba i kreće se prema Zrinjevcu.

11:55 Počeo je Marš za znanost u Splitu. Okupilo se 200-tinjak ljudi. Nakon kratkog govora krenula je povorka.

Marš za znanost održava se u Zagrebu u Splitu. Time će se priključiti svjetskoj inicijativi za napredno i pravedno društvo temeljeno na znanosti, stručnosti i etičnosti.

Ruta marša kreće od spomenika Nikoli Tesli, nastavlja se Teslinom do Zrinjevca, gdje se radi krug oko Zrinjevca, pa preko Amruševe i Petrinjske do Trga bana Jelačića, a završava na Europskom trgu. Ondje će kratke govore održati doktor znanosti s Instituta za društvena istraživanja Nikola Baketa, doc.dr.sc. Ivana Radačić s Instituta Ivo Pilar, te studentice Marta Šojat s Hrvatskih studija, Zuzana Redžović i Lana Flanjak s PMF-a.

Bovan: Marširamo i za kvalitetniju znanost i za bolje znanstvene institucije

Kriza znanosti zahvaća i znanstvene institucije, i to ne samo jer su izdvajanja za znanost u Hrvatskoj među najnižima u Europi, već ta kriza zahvaća sustav iznutra, gdje smo u posljednjih godinu dana svjesni događaja koji bacaju ljagu na znanost i srozavaju ugled znanosti u Hrvatskoj, upozorio je Kosta Bovan, docent s Fakulteta političkih znanosti, najavljujući "Marš za znanost".

"Kao prvo, imamo rektora koji van svih pravila i zakona mijenja pravni status određenih institucija, akademike koji gostuju u emisijama osuđenih narko dilera, te unutar zajednice negiranje plagijata kao nečeg banalnog i izostanak bilo kakve etičke odgovornosti", rekao je.

Nadalje, za mlade se znanstvenike ne čini ništa, nemaju dobre uvjete za rad, te smatraju da za uspjeh u znanosti u Hrvatskoj nije ključna sposobnost i kvaliteta, već rođačke veze, klijentelizam.

Razlog za zabrinutost daje i činjenica da je Cjelovita kurikularna reforma zamijenjena parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi, čime se hrvatskim građanima šalje poruka da obrazovanje za vladu nije bitna tema.

"Dakle, ukoliko ne želimo da se evolucija negira, da se spoznaje o našoj prošlosti kao vrste zanemaruju, a samim time i poticajno izbacuju iz školskih programa, ako ne želimo da se o našem obrazovanju donose arbitrarne odluke, ako želimo da Hrvatska bude zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima, a ne na predrasudama, pozivamo sve da nam se priključe i dođu u subotu. Mi ne marširamo samo za znanost kao skup činjenica, za znanost kao metodu spoznaje svijeta oko nas, već za kvalitetniju znanost i za bolje znanstvene institucije u Hrvatskoj", poručio je Bovan.

"Snaga znanosti,je u tome da ona ne prihvaća slijepo autoritet, tradiciju, dogme i "vječne istine", i zato u zemljama gdje rastu autokratske tendencije prvi napad uvijek ide na institucije znanosti, 'bastione kritičkog razmišljanja'", zaključio je.

Manifestacija potekla 2017. iz SAD-a kao reakcija na politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se dovode u pitanje znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja i kojima se ugrožava sloboda te javno financiranje znanosti, 'Marš za znanost' proširio se i na druge zemlje, među kojima i na Hrvatsku, gdje se prošle godine marširalo u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Pročitajte više