INDEX DOZNAJE Visokopozicionirani SDP-ovac osuđen zbog krađe novca za Noru ima još jednu presudu

Foto: ebrod.net, Facebook

ŽELJKO Siladi, direktor tvrtke Radio Psunj koja je vlasnik radija Nova Gradiška i njegova supruga Đurđa Siladi, glavna urednica na tom radiju, osuđeni su jer su dio novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za Noru potrošili za poslovanje te tvrtke.


Naime, Leo Marasović, Hrvat koji živi u Kanadi, uključio se u prikupljanje pomoći za Noru Šitum te prikupio 5280 kanadskih dolara, u kunskoj protuvrijednosti 29.701,65 kuna, a taj su novac, prema presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu, supružnici Siladi upotrijebili za poslovanje Radija Psunj.

Željko Siladi u nepravomoćnoj presudi proglašen je krivim i dobio je kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, odnosno 2 godine uvjetno, što znači da, ako ne počini novo kazneno djelo u naredne dvije godine, ne mora u zatvor.

Presuda zbog vina

Njegova supruga Đurđa Siladi osuđena je pak na osam mjeseci zatvora. Ona nije dobila uvjetnu, nego će po pravomoćnosti presude morati u zatvor. Ovo joj nije prva presuda jer je već bila na uvjetnoj kazni zatvora zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva, utaje poreza i carine.

Siladiju presuda u slučaju krađe novca za Noru Šitum nije jedina. Kako Index doznaje, Županijski sud u Osijeku je 25. siječnja 2017. objavio nepravomoćnu presudu protiv nekoliko osoba među kojima je i Željko Siladi, a koji je kao carinski službenik 16. travnja 2011. dopustio uvoz 56 litara vina iz BiH bez carinske kontrole, što mu je bila dužnost.


Siladi je zbog toga osuđen na 5 mjeseci zatvora, no određena mu je uvjetna kazna uz rok kušnje od godine dana.

Željko Siladi je ujedno i član Glavnog odbora SDP-a, međutim, nakon što je Index prvi objavio o presudi protiv bračnog para Siladi, Željko je suspendiran iz stranke.

Indexu je to potvrdio potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Grbin: Siladi gubi sva članska prava

"Sukladno novom statutu stranke i mom amandmanu koji je prihvaćen, svi članovi SDP-a dužni su obavijestiti stranku kad se protiv njih vodi kazneni postupak. U predmetnom slučaju čim sam iz medija saznao za ovu informaciju, odmah sam o tome izvijestio glavnog tajnika stranke, a na prvoj idućoj sjednici predsjedništva ću tražiti da se postupi sukladno odredbama novog statuta stranke te da se navedena situacija raspravi, a člana stranke suspendira do okončanja postupka.

On sad gubi sva članska prava, no ipak to nije isključenje, jer ono ovisi o pravomoćnosti presude", rekao je u razgovoru za Index Peđa Grbin.

Objasnio je kako je izmjenama statuta SDP-a određeno da se za članove protiv kojih se vodi postupak može odrediti suspenzija za vrijeme čitavog trajanja postupka.


Na pitanje je li Siladi obavijestio SDP o kaznenom postupku koji se vodi protiv njega, Grbin je kazao da, koliko je on upoznat, Siladi to nije učinio.

"Činjenica je da smo konvenciju stranke imali 10. ožujka, a meni nije poznato da je nakon toga obavijestio glavnog tajnika o vođenju postupka. No informacija koju imam je da je mandat u Glavnom odboru stavio u mirovanje", rekao nam je Grbin.

Presuda zbog novca za Noru

Podsjetimo, u presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu koju je Index dobio od spomenutog suda stoji: "I. optuženi Željko Siladi, vlasnik trgovačkog društva Radio Psunj d.o.o. te II. optužena Đurđa Siladi, zaposlena u trgovačkom društvu Radio Psunj d.o.o., krivi su što su u razdoblju od 9. veljače 2013. godine do 19. studenog 2013. godine u Novoj Gradiški zajednički i prema prethodnom dogovoru I. optuženi Željko Siladi kao direktor Radio Psunj d.o.o. i II. optužena Đurđa Siladi kao glavna i odgovorna urednica Radio Psunj d.o.o., nakon što se Radio Psunj d.o.o. uključio u promidžbu humanitarne akcije "Nora fora - Hrabro dijete strašni lav" koju je provodila Udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške za prikupljanje novca potrebitog za liječenje maloljetne Nore Šitum u inozemstvu, u nakani da pribave nepripadnu imovinsku korist tom trgovačkom društvu, II. optužena Đurđa Siladi putem e-maila kontaktirala je Lea Marasovića iz Kanade, koji je sredstva u iznosu od 5.280,00 CAD htio uplatiti za liječenje mlt. Nore Šitum, te zatražila od istoga da navedeni iznos umjesto na račun udruge Hrabro dijete, uplati na račun Radio Psunja d.o.o., te je isti dan 19. veljače 2013. godine navedeni iznos u kunskoj protuvrijednosti 29.701,65 kuna uplatio za primatelja i korisnika udruge Hrabro dijete na žiro-račun Radio Psunja d.o.o. i navedena sredstva uporabili za poslovanje navedenog trgovačkog društva, čime su pribavili imovinsku korist Radio Psunju d.o.o. u ukupnom iznosu 29.701,65 kuna.

Dakle, kao odgovorne osobe iskoristili su svoj položaj pa time drugoj osobi pribavili korist, čime su počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti - zlouporaba položaja i ovlasti - opisano i kažnjivo po članku 291. stavak 1. KZ/11, pa se I. optuženi Željko Siladi temeljem članka 291. stavak 1. KZ/11 osuđuje na kaznu zatvora od osam mjeseci, pa mu se temeljem članka 56 KZ/11 izriče uvjetna osuda te kazna zatvora na koju je I. optuženi Željko Siladi osuđen neće biti izvršena ako u roku 2 /dvije/ godine ne počini novo kazneno djelo, dok se II. optužena Đurđa Siladi temeljem članka 291. stavak 1. KZ/11 osuđuje na kaznu zatvora od 8 mjeseci.

Temeljem članka 148. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, u svezi s člankom 145. stavak 2. točka 6. ZKP/08 I. optuženi Željko Siladi i II. optužena Đurđa Siladi dužni su podmiriti trošak kaznenog postupka te im se nalaže da na to ime uplate iznos 500,00 kuna - svatko u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske", stoji u presudi.

Inače, Đurđa Siladi je u vrijeme humanitarne akcije za Noru bila glasnogovornica udruge Hrabro dijete, dok je njen suprug Željko Siladi bio član Upravnog odbora zaklade Hrabro dijete.

Pročitajte više