U helikopteru MORH-a noćas se rodila beba: "Lakše je bilo roditi tako nego sina u bolnici"

Ilustracija: 123RF

MALENA Kristina rođena je noćas u helikopteru MORH-a na hitnom medicinskom letu s otoka Brača u Split.

"Probudila sam se u 3:15 s pucanjem vodenjaka i prvim trudovima. Morali smo hitno za Split, a kako je počelo puhati nismo mogli ići gliserom, opcija je bio helikopter", ispričala je njena majka Martina Brtan za RTL.

"Dok smo mi došli do aerodroma, trudovi su se smanjili i u helikopteru nije mogla više čekati i došla je prije par minuta nego smo sletjeli u Split. Iskreno lakše mi je bilo nju u helikopteru nego prvog sina u bolnici, ona je došla u sat vremena, a njega smo ipak 12 sati čekali. To je bilo mučenje, a ovo je kratko, slatko i gotovo", dodala je presretna majka.

Pohvalila je posadu helikoptera i zahvalila im je.

"Svaka im čast, hvala im puno, ne znam ni kako se zovu, nisam čula ništa od vjetra i helikoptera. Puno im se želim zahvaliti što su bili stručni i brzi, svaka čast svima", rekla je na kraju.

Sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan natporučnik Sebastijan Trepšić, kopilot natporučnik Tomislav Barbir te tehničar letač nadnarednik Zdenko Kačarić. Kapetan posade Trepšić kazao je kako se sve odvijalo vrlo brzo, budući da sam let s otoka Brača traje 10-tak minuta.

"Sve je proteklo bez komplikacija, majka i djevojčica su dobro i to je za letačku posadu bio najljepši završetak dežurstva. Prekrasan je to osjećaj koji pamtite cijeli život. To je ono što čini ljepotu letenja i ovog poziva, jer osim humanih misija spašavanja ljudskih života u prilici smo svjedočiti i rađanju jednog novog života", istaknuo je Trepšić. 

Pročitajte više