U Londonu su potjerali molitelje 100 metara od bolnice. Kad ćemo to dočekati u Hrvatskoj?

Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL (na fotografiji su hrvatski "molitelji")

LONDONČANI su se odlučili obračunati s takozvanim moliteljima koji maltretiraju žene zbog pobačaja.

Vijeće londonske četvrti Ealing odlučilo je uspostaviti "tampon zonu" oko tamošnje klinike za pobačaje kako aktivisti "za život" više ne bi zastrašivali pacijentice.

"Ovo je prekretnica za žene"

Prvi je to takav slučaj u Britaniji, a vijećnici Ealinga, zapadnog londonskog predgrađa, odluku su donijeli jednoglasno.

Protivnici pobačaja ubuduće ne smiju stajati unutar 100 metara oko klinike Marie Stopes.

"Ovo je prekretnica za žene", rekao je upravitelj klinike Richard Bentley.

"Znamo da i druge mjesne vlasti promatraju ovaj proces i razmatraju slične mjere s ciljem jačanja sigurnosti ispred klinika", dodao je.

Pobačaj je u Britaniji legalan do 24. tjedna trudnoće od 1968., ali se žestina prosvjednika protiv pobačaja povećala zadnje vrijeme, kažu aktivisti iz kampanje za pravo na izbor.

Prilaze ženama koje ide u kliniku

Protivnici pobačaja, članovi mreže "Good Counsel Network", koji prilaze ženama na putu za kliniku i zastrašuju ih pokazujući im fotografije pobačenih plodova, razočarani su odlukom.

"To je drakonska mjera. Žalit ćemo se", rekla je direktorica mreže Claire McCullough. "Žalosno je to i za stotine majki kojima smo pomogli tijekom godina."

Reuters saznaje da nekoliko gradskih vijeća razmatra slične mjere, poput londonskih četvrti Lambetha i Richmonda.

"Vijeće aktivno istražuje sve moguće opcije zaštite pacijentica ispred klinika", kazao je i glasnogovornik gradskog vijeća Manchestera.

I u Hrvatskoj maltretiraju žene

Dok su se u Londonu odlučili obračunati s moliteljima, u Hrvatskoj još uvijek neometano maltretiraju žene koje idu u bolnice i klinike radi pobačaja, a često stoje i u krugu bolnice.

Okupljeni su u inicijativu "40 dana za život". Ovogodišnja "molitvena kampanja" ispred 27 bolnica u Hrvatskoj održavala se od 14. veljače do 25. ožujka pod sloganom "Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!", a podtema je "osvješćivanje ljudi o kontracepciji, eutanaziji i umjetnoj oplodnji".

Maltretiranje žena pred bolnicama već je izazivalo ogorčene reakcije građana, posebno onda kada su se na Facebooku objavljivala imena žena koje idu na pobačaj, no žene koje se u Hrvatskoj odluče na pobačaj i dalje mogu računati da će na putu do bolnice morati proći kroz kordon molitelja. 

Pročitajte više