Sjećanje na žrtve holokausta u Poljskoj, tisuće mladih Židova u Maršu živih

Foto: FAH
 
TISUĆE mladih Židova iz cijelog svijeta sudjelovat će u četvrtak u Maršu živih od Auschwitza do Birkenaua, čime odaju počast za šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu. 
 
Izraelski predsjednik Reuven Rivlin trebao bi predvoditi oko 12 000 osoba na 30. godišnjem Maršu živih u Poljskoj, na mjestu nekadašnjih logora smrti koje je u okupiranoj Poljskoj ustanovila nacistička Njemačka. U Izraelu će se oglasiti sirene u čitavoj zemlji te odati počast dvominutnom šutnjom.
 
Glavne svečanosti u zemlji održat će se u jeruzalemskom memorijalu holokausta Yad Vashemu kojima će prisustvovati izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi dužnosnici.
 
Kontroverzni novi poljski zakon o holokaustu 
 
Marš živih u Poljskoj održava se u vrijeme brojnih kritika novog zakona o holokaustu u toj zemlji. 
 
Kritičari, uključujući mnoge u Izraelu, kažu da je zakon loše formuliran i mogao bi se zlorabiti za opovrgavanje ili negiranje poljske odgovornosti za zločine protiv židovskog naroda. 
 
Između 1940. i početka 1945. nacistička Njemačka ubila je u Auschwitz-Birkenau oko 1,1 milijun osoba, od kojih milijun Židova iz raznih europskih zemalja. Logor je oslobodila Crvena armija u siječnju 1945.
 

Pročitajte više