Cijene nafte skočile nakon Trumpove prijetnje raketiranjem

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio ispaljivanjem projektila na ciljeve u Siriji nakon navodnog napada kemijskim oružjem na uporište pobunjeničkih snaga.

>> Trump zaprijetio Rusiji i Siriji: "Pripremite se, naše rakete stižu"

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,85 dolara. U gotovo identičnom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 66,34 dolara.

Kritika Moskve

Američki predsjednik u više je navrata kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, a nakon navodnog napada kemijskim oružjem na Dumu koju kontroliraju pobunjeničke snage Washington i njegovi saveznici razmatraju mogućnost zračnih napada na sirijske oružane snage.

Danas je Trump na Twitteru najavio vojnu akciju u Siriji. Projektili stižu, poručio je američki predsjednik Moskvi koja je kazala da će oboriti sve koji budu ispaljeni na Siriju.

Pojedine velike aviokompanije preusmjerile su letove nakon što je europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol upozorila zrakoplove u istočnom dijelu Mediterana da budu na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, ali svaka naznaka sukoba u toj regiji izaziva zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka, sjedišta skupine vodećih proizvođača nafte u svijetu.

"Trenutno je fokus tržišta definitivno na mogućem vojnom udaru na Siriju", rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Sankcije Iranu


Strahuje se također da bi Sjedinjene Države mogle ponovno uvesti sankcije Iranu.

"Smatramo da fundamenti ne opravdavaju trenutnu cijenu (nafte), ali tržište je, nažalost, više fokusirano na politiku i zanemaruje neke upozoravajuće naznake, osobito povećanje američke proizvodnje", tumači Weinberg.

I danas su podaci iz SAD-a zakočili izrazitiji rast cijena nafte, nakon što je najnovije tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo rast američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,8 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov skromni pad.

Američka je vlada u utorak priopćila da očekuje veći rast domaće proizvodnje u 2019. nego što su dosada procjenjivali, poglavito zahvaljujući skoku proizvodnje iz škriljaca.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 66,96 dolara, te je porasla 1,87 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više