Piše: Hina | 11.04.2018. 10:45

GOOD inicijativa: Imenovanje Fuchsa je politička trgovina HDZ-a i HNS-a

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

GOOD inicijativa je imenovanje Radovana Fuchsa za posebnog savjetnika predsjednika vlade za koordinaciju rada ERS-a ocijenila kao posljednji rezultat trgovine između HDZ-a i HNS-a, a premijera Andreja Plenkovića prozvala je da je instalirao svoje igrače kojima će i dalje usporavati Cjelovitu kurikularnu reformu.

"Odustajanje od imenovanja voditelja Ekspertne radne skupine s jasnom vizijom reforme obrazovanja i imenovanje Radovana Fuchsa za posebnog savjetnika predsjednika Vlade za koordinaciju rada ERS-a je posljednji rezultat trgovine na veliko između HDZ-a i HNS-a. S druge strane, premijer Plenković spremno je žrtvovao Glunčića, kao i ranije Pavu Barišića i Dijanu Vican, kako bi naizgled zadovoljio koalicijskog partnera, a zapravo instalirao svoje igrače kojima će i dalje usporavati Cjelovitu kurikularnu reformu, tj. ono što je od nje ostalo", ustvrdila je Good inicijativa u srijedu u priopćenju.

Upozorava da je pravi pokazatelj nemara ulaganje u kurikularnu reformu koje je, iako naizgled veće nego u prethodnoj godini, zapravo manje jer je čak 75 posto sredstava za provedbu kurikularne reforme namijenjeno nabavci informatičke opreme. Poručili su da je ulaganje u informatizaciju škola pohvalno, no ono nikako nije dovoljno za stvarnu promjenu koju škole u Hrvatskoj trebaju.

"HNS i ministrica Divjak odustali od transparentnosti, kriterija i depolitizacije"


Iz inicijative su poručili kako su HNS i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak spremno odustali od transparentnosti, kriterija i depolitizacije procesa kako bi izbjegli imenovanje osobe koja nije po volji ministrice, a opet pristali na kompromis kojim čuvaju svoje pozicije. "Pri tome, u svome stilu, nastavili su prodavati maglu opravdavajući se interesom učenika, školama za život i željom za promjenama", kazali su.

"HDZ i HNS, Plenković i Vrdoljak, Divjak i Fuchs i dalje će prodavati maglu kako se reforma nastavlja, a stvarnost je takva da je reforma spala na informatiku, ministrici je ERS postao nebitno tijelo, djece se sjeti samo Vrdoljak kad daje obećanja, a svi, na čelu s Plenkovićem, politiziraju proces do krajnjih granica", stoji u priopćenju.

Inicijativa je podsjetila da su zbog reforme već ranije tražili ostavku ministrice i odgovornih, ali i dodala kako ne očekuju takvu razinu profesionalne i etičke odgovornosti od ljudi koji su spremni pogaziti svoju riječ na svakom koraku te trgovati obrazovanjem i budućnošću djece i društva, kako bi očuvali fotelju. "Račun njihove trgovine, njihova cjenkanja i mešetarenja neće platiti oni, nego sadašnje i buduće generacije učenika", kazali su.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE