Piše: G.D. | 10.04.2018. 16:10

Prema Butkovićevom pravilniku vlakovima HŽ-a možete se voziti bez valjane karte

Foto: Duško Marušić/Pixsell

 U MINISTARSTVU mora, prometa i infrastrukture u rujnu prošle godine donesen je novi Pravilnik o unutarnjem redu u željezničkom prometu, koji se nije mijenjao od 2010. kada je ministar bio Božidar Kalmeta. No, izmjene koje je potpisao ministar Oleg Butković izbacile su iz Pravilnika prethodno jasno navedenu zabranu vožnje “u vlakovima za prijevoz putnika bez valjane prijevozne isprave”, što je u pravosudnoj praksi donijelo zanimljive rezultate.
 
Naime, pozivajući se na novi Butkovićev pravilnik na karlovačkom Prekršajnom sudu, sutkinja Jozefa Sepi oslobodila je putnika koji je bio uhvaćen u vožnji vlakom bez valjane karte, te zbog toga i prekršajno prijavljen. 
 
Riječanin Tomislav Ž. (40) 10. veljače 2016. godine ukrcao se na vlak u Ogulinskom Hreljinu koji je vozio do riječkog kolodvora Sušak - Pećine. Kondukteri su ga uhvatili i HŽ ga je putem odvjetničkog ureda prijavio, obrazlažući da je dotični prekršio Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, te bi zbog toga trebao platiti kaznu u iznosu između tisuću i pet tisuća eura.
 
Troškovi postupka na teret proračuna
 
Sutkinja Sepi utvrdila je kako se u spomenutom zakonu poziva na Pravilnik o unutarnjem redu u željezničkom prometu te presudila sljedeće: “U novom Pravilniku (NN RH 95/17) nije propisano niti na jednom mjestu da je zabranjeno prevoziti se u vlakovima za prijevoz putnika bez valjanje prijevozne isprave, pa dakle nema pravnog kontinuiteta dispozitivne norme, a samim tim od stupanja na snagu ovog Pravilnika, tj. od 30. 9. 2017. g. djelo koje je okr. stavljeno na teret više nije prekršaj. Kod ovakvog utvrđenja valjalo je temeljem odredbe čl.182 t.1 PZ-a okr. osloboditi od optužbe kako to stoji u izreci ove presude.”
 
Također, zbog oslobađajuće presude “troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava ovoga Suda”.
 
Obratili smo se HŽ-u za komentar ove presude i izmjena Pravilnika, te ćemo njihove odgovore objaviti kada ih dobijemo.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE