Čović i Vučić žele izgraditi nove odnose

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović pozvali su danas u Mostaru na izgradnju novih odnosa u regiji temeljenih na gospodarskoj suradnji.
 
"Ovdje šaljemo jednu drugu poruku da možemo u teškim vremenima za nas gledati na drukčiji način za budućnost. Vjerujem da će ovo biti prigoda da se značajno unaprijedi gospodarska suradnja Srbije i BiH. To će biti prigoda da zajednički osmišljamo našu suradnju, a Gospodarski sajam nam u tome u tome može značajno pomoći", rekao je Čović nakon susreta s Vučićem koji će sutra otvoriti Gospodarski sajam u Mostaru.
 
"Ljudi shvaćaju važnost Mostara"
 
Pojasnio je kako je s Vučićem razgovarao i o suradnji srpskog i hrvatskog naroda u BiH te otvorenim pitanjima između dviju država.
 
Vučić je istaknuo da su BiH i Srbija u 2017. imale 13,9 posto veću trgovinsku razmjenu. "Naša trgovinska razmjena je 1,72 milijardi eura. Kada to usporedite s vremenom od 2005. onda vam je jasno da smo udvostručili našu trgovinsku razmjenu. To je dobro i za BiH i za Srbiju", rekao je Vučić novinarima.
 
Po njegovim riječima, mostarski sajam je izvanredna prigoda da se vežu kompanije iz regije. "Ovdje je prisutno 60 kompanija iz Srbije koje su se došle predstaviti. To najbolje pokazuje koliko im je značajan Mostar, Hercegovina i BiH. Želimo gledati na budućnost na jedan drugi način", dodao je predsjednik Srbije.
 
Plenković stiže na svečanu večeru
 
S Čovićem se u njegovu uredu u Mostaru susreo i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom i koja snažno zagovara članstvo zemalja zapadnog Balkana u uniji.
 
Večeras će se održati svečana večera na kojoj će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković koji će prije toga sudjelovati u otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru.

Pročitajte više