Splitski taksisti besplatno voze na prosvjed protiv Istanbulske, uspjeli su spojiti rodnu ideologiju i Uber

Foto: Jurica Galoić/ Pixsell, 123rf

UDRUGA Radio taxi Split će besplatno voziti građane na prosvjedni skup protiv ratificiranja Istanbulske konvencije koji će se u četvrtak održati na splitskoj Rivi, javlja Dalmatinski portal. Od 16 sati dovozit će na prosvjed koji organizira Građanska inicijativa 'Hrvatska protiv ratifikacije Istanbulske konvencije'. Prosvjed počinje u 18 sati.

Isto tako, Clissa d.o.o. ustupa pet svojih autobusa za besplatan prijevoz građana na prosvjed, s polascima u 16 sati i to iz Trogira (autobusni kolodvor), Omiša (autobusni kolodvor), Dugopolja (kod crkve), Kaštel Staroga (autobusna stanica) i Stobreča (okretište autobusa na rivi).

"Podupiremo borbu protiv nametanja zakona i ideologija, a besplatan prijevoz naš je doprinos da vladajući jače čuju koliko ljudi se ne slaže s njihovom politikom uništavanja, kako nas taksista legalizacijom Ubera, tako i tradicionalnih kršćanskih vrijednosti pod krinkom zaštite prava. Zaštitite naša prava postojećim zakonima, a ne da ih ne primjenjujete, pa novima branite strane interese umjesto dobrobit naših građana", rekao je predsjednik udruge Radio taxi Split Milivoj Topić.

"Mi smo uvijek na usluzi građana, podržavamo ih i pomažemo kad god možemo. Tako je bilo kada su bili požari, a i sada. Mislimo prvenstveno na normalno odvijanje prometa i izbjegavanje gužvi tako da pozivamo građane da odaberu nas umjesto vlastitog prijevoza", kazao je Milivoj Topić iz Radio Taxija nešto kasnije za Index.

Koliko prosvjed ima smisla?

Inače, saborski zastupnici raspravljat će o ratifikaciji Istanbulske konvencije u srijedu, ako istog dana budu i glasali, splitski prosvjed zakazan za četvrtak izgubit će smisao.


To se ne bi trebalo dogoditi, uvjerava nas Sanja Bilač, bivša HDZ-ova gradska vijećnica, jedna od organizatora prosvjeda.

"Tako je i bilo planirano, rasprava u srijedu, a glasanje u petak. Zato se prosvjed i organizira u četvrtak", kazala nam je Bilač.

Smatra da nije u pitanju manevar premijera Andreja Plenkovića da riješi cijelu stvar prije prosvjeda na kojem se očekuje značajan broj onih koji nisu zadovoljni ratifikacijom uz argument da se radi o uvođenju rodne ideologije.

Prosvjed će biti posebno neugodan za vladajuću struju u HDZ-u jer je veliki broj njihovih članova, a još važnije, i saborskih zastupnika, koji su protiv konvencije. Naš izvor iz stranke smatra da će 12 do 15 zastupnika glasati protiv ratifikacije konvencije.

 

Pročitajte više