Banka koja ne pljačka htjela spasiti Tesla banku, no žale se da ih je zaustavila hrvatska birokracija

Ilustracija: Index (Facebook, Index)

"ZADRUGA za etično financiranje (ZEF) proteklih je mjeseci vrlo intenzivno radila na preuzimanju Tesla banke koja je jedina bila dovoljno mala da se njeno poslovanje može preuzeti bez velikih rizika. ZEF je napravio sve po najvišim standardima struke i osigurao je sve financijske i kadrovske uvjete da banku transformira u prvu banku koja će raditi po modelu etičnog bankarstva u Hrvatskoj. Međutim, u tom procesu ZEF je naišao na nerazumijevanje i otvoreni institucionalni otpor na svakom koraku. Mimo svake logike, institucije su za banku čiji samo brend međunarodno vrijedi stotinjak puta više od visine obaveza koju banka ima, zaključile da je bolje rješenje stečaj i likvidacija od svijetle budućnosti koju joj je ZEF nudio na dobrobit svih građana Hrvatske", napisao je Goran Jeras, osnivač Etične banke.

Odbijaju dati licencu banci koja ne pljačka

Naime, Hrvatska narodna banka već dulje odbija izdati licencu Etičkoj banci, no u ZEF-u i dalje ne odustaju od namjere osnivanja prve nove banke u Hrvatskoj nakon 19 godina.

Podsjetimo kako je krajem veljače Hrvatska narodna banka predložila otvaranje stečaja nad Tesla štednom bankom čije je osnivanje prije sedam godina iniciralo Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca.

"Odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno je da Tesla štedna banka d.d. propada, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom razdoblju. Također, Savjet HNB-a je utvrdio da sanacija Tesla štedne banke d.d. nije nužna u javnom interesu", rekli su u HNB-u.

Od Etične banke se nije odustalo

Podsjetimo kako je HNB projektu osnivanja prve Etične banke u Hrvatskoj već dao odbijenicu u svibnju prošle godine, no čini se da su etični bankari na hrvatsko bankarsko tržište sada htjeli ući kupovinom Tesla banke. No to im, sudeći prema Jerasovoj izjavi, nije uspjelo.

"Tesla banka je sada prošlost, međutim osnivanje etične banke u Hrvatskoj nema alternativu. To je jedini način kojim ćemo vratiti kontrolu nad novcem građana, poduzetnika i institucija natrag u svoje ruke i početi koristiti taj novac za svrhu kreditiranja gospodarskog i društvenog razvoja, a ne zaduživanje kao što je slučaj u klasičnim komercijalnim bankama. To je preduvjet rješavanja strukturnih problema Hrvatske - nezaposlenosti, demografskog odljeva, ovisnosti o uvozu hrane i energije, nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva, slabog korištenja dostupnih EU razvojnih sredstava", kaže Jeras koji je najavio skoru Skupštinu ZEF-a na kojoj će se poslati poruka da su se spremni izboriti za svoju banku.

Cilj banke nije profit


Podsjetimo, primarni cilj Etične banke nije profit, nego razvoj zajednice kroz održive projekte. U toj banci građani će sudjelovati u odlukama o plasiranju novca, bankarske naknade bit će ili besplatne ili vrlo niske, dok bi se profit banke trebao ulagati nazad u zajednicu. Banka bi osim financiranja poduzetničkih startupova trebala imati i stambene kredite, a njihovim kreditima moći će se kupovati i automobili. Riječ je o najpovoljnijem financiranju s obzirom na to da najveća moguća kamata iznosi 4 posto.

Jamstvo za kredit može biti reputacija, ali i specifično znanje ili pozicija na tržištu. Klijent ne plaća niz troškova koje je obvezan plaćati u ostalim bankama, a novina je i stalna pomoć pri realizaciji poduzetničkog projekta.

Najvažniji kriteriji Etične banke su transparentnost, solidarnost, participacija korisnika i zaposlenika banke u upravljanju bankom, reinvestiranje profita natrag u zajednicu, fleksibilniji odnos prema instrumentima osiguranja kredita te usmjerenost na financiranje projekata realne ekonomije.

Pročitajte više